Dit biotechbedrijf maakt ski’s … uit algen

De Amerikaanse start-up WNDR Alpine is erin geslaagd om duurzame skilatten te maken uit bioplastics op basis van algen, in plaats van de op aardolie gebaseerde kunststoffen die gewoonlijk in ski’s worden gebruikt.

WNDR Alpine is ‘s werelds eerste bedrijf dat ski’s maakt met materialen die afkomstig zijn van microalgen, een diverse groep van micro-organismen die niet met het blote oog zichtbaar zijn. De laatste jaren worden algen in wetenschappelijke kringen namelijk steeds meer beschouwd als een veelbelovende grondstof voor de toekomst

Duurzame technologie

Terwijl gewone ski’s doorgaans gemaakt worden uit hout bekleed met glasvezel en thermoplastische materialen zoals ABS – met hars of lijm aan het hout gebonden – is de versie van WNDR Alpine versterkt en gecoat met duurzaam polyurethaan afkomstig uit algen. 

‘We hoeven niet afhankelijk te zijn van fracking (een omstreden boortechniek, red.) of een globale olievoorzieningsketen om onze olie te produceren’, vertelt Xan Marshland van WNDR Alpine aan het onlinemagazine Dezeen. ‘En, in tegenstelling tot petroleum, is olie van microalgen een hernieuwbare bron. Zelfs in vergelijking met andere plantaardige oliën op de markt, zoals soja, palm of maïs, is het waterverbruik, de benodigde hoeveelheid land en de koolstofvoetafdruk van microalgenolie beduidend lager.’

De duurzame Intention 110 ski’s van WNDR Alpine. Foto: WNDR Alpine

Zo duurt het ongeveer negen dagen om voldoende microalgen te kweken voor de benodigde hoeveelheid olie. De ski’s zijn ontworpen en gebouwd in de Verenigde Staten en zijn nu te koop in verschillende maten. De bioplastics zelf zijn ontwikkeld door het moederbedrijf van WNDR Alpine, het in Berkley gebaseerde biotechbedrijf Checkerspot.

‘Zoals bierbrouwen’

Eerst worden de microalgen genetisch gemanipuleerd om verschillende soorten oliën te produceren die vervolgens fermenteren in stalen tanks. Marshland, zelf een skiër, vergelijkt het proces met bierbrouwen. Daarna worden de oliën als bouwstenen om nieuwe, biogebaseerde materialen te creëren. 

‘Het gebruik van microalgen voor de productie van biogebaseerde materialen maakt een ongekende mate van flexibiliteit mogelijk in het ontwerp en de ontwikkeling van onze ski’s’, voegt hij er nog aan toe. 

Een van de WNDR Alpine-ski’s, de Intention 110 backcountry, viel bovendien al in de prijzen: het won vorig jaar de ‘2020 Innovation by Design Award’ in de sportcategorie van het innovatietijdschrift Fast Company.

Lees ook: Reebok brengt plantaardige loopschoen op de markt

Meer