Reebok brengt plantaardige loopschoen op de markt

Onder de naam ‘Forever Floatride Grow’ brengt het Amerikaanse sportmerk Reebok een plantaardige loopschoen op de markt. Het bedrijf maakt bij de productie van het nieuwe ontwerp gebruik van onder meer natuurlijk rubber, algen, eucalyptus en castorbonen.

Bill McInnis, vicepresident van Reebok Future, benadrukt dat het design erop gericht is om kunststoffen op basis van fossiele brandstoffen door hernieuwbare plantaardige alternatieven te vervangen. De nieuwe schoen zal volgens Reebok in de herfst volgend jaar in de winkelrekken kunnen worden gevonden.

Prestaties

‘De grote uitdaging bij de ontwikkeling van de ‘Forever Floatride Grow’ was de zoektocht naar plantaardige materialen die de nodige prestaties kunnen leveren die hardlopers eisen,’ benadrukt Bill McInnis. ‘De sportwereld laat een sterke interesse in natuurlijke producten blijken. Tegelijkertijd maken diezelfde stemmen duidelijk geen enkel compromis op het gebied van prestaties te tolereren.’

Aan de ontwikkeling van de schoen is volgens Reebok drie jaar gewerkt. De ‘Forever Floatride Grow’ is de eerste volledig plantaardige schoen die Reebok op de markt brengt.

De nieuwe sneaker is een volgende ontwikkeling van de collectie Forever Floatride Energy van Reebok. Voor de zool van de schoen deden de ontwikkelaars beroep op castorbonen, terwijl de inlegzool uit algenschuim is opgebouwd. De bovenkant van de schoen is vervaardigd uit materiaal van de eucalyptusboom.

Productie

Reebok begon met zijn collectie Cotton+Corn eerder al met producten die een alternatief moesten bieden voor het gebruik van traditionele kunststoffen. Die lijn was echter eerder op mode gericht dan op sport.

Reebok wil over vijf jaar polyester op basis van fossiele brandstoffen volledig uit zijn productieproces hebben geweerd. De gebruikte materialen vormen echter niet de enige pijler van een duurzame productie.

Studies van wetenschappers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben uitgewezen dat 68 procent van de totale emissies van de schoenenindustrie afkomstig is van het productieproces.

Meer