België pakt online piraterij aan en blokkeert 147 illegale streamingsites


Key takeaways

  • 147 websites die ongeoorloofde toegang bieden tot auteursrechtelijk beschermde inhoud zijn in België geblokkeerd.
  • FOD Economie heeft een procedure gestroomlijnd om snel op te treden tegen illegale streamingplatforms.
  • Het blokkeren van 19 tussenpersonen binnen een week tijd heeft de werking van illegale streamingsites effectief lamgelegd.

België heeft het afgelopen jaar aanzienlijke vooruitgang geboekt in de strijd tegen online piraterij. Een nieuwe, innovatieve aanpak onder leiding van de eenheid “Anti-Piracy” van de FOD Economie heeft geleid tot de blokkering van 147 websites die ongeoorloofde toegang bieden tot auteursrechtelijk beschermde films, series en sportevenementen.

Dit succes is te danken aan een gestroomlijnde procedure waarmee snel actie kan worden ondernomen tegen illegale streamingplatforms. Het proces omvat samenwerking tussen justitie, de Federale Overheidsdienst Economie en tussenpersonen zoals hosting- en internetproviders.

Verschil tussen legale en illegale streamingdiensten

Illegale Internet Protocol Television (IPTV), waarmee gebruikers televisie-inhoud via het internet kunnen bekijken in plaats van via traditionele methoden zoals kabel of satelliet, is een belangrijk doelwit. Terwijl legale platforms zoals Netflix en Streamz binnen de wettelijke grenzen opereren, vertrouwt illegale IPTV vaak op obscure websites of wederverkopers die complete zenderpakketten beloven tegen ongelooflijk lage prijzen.

FOD Economie kan de Ondernemingsrechtbank inschakelen om tussenpersonen te dwingen de toegang tot deze illegale streamingsites en hun mirror sites (websites die een exacte kopie zijn van een andere website) te blokkeren. Deze aanpak is het afgelopen jaar dan ook effectief gebleken: 19 tussenpersonen hebben binnen een week gereageerd.

Onderzoek naar fysieke winkels die decoders verkopen

De strijd gaat verder dan de online platforms. De Economische Inspectie-eenheid voerde, in samenwerking met politiediensten, 15 onderzoeken uit naar fysieke winkels die illegale decoders verkochten die gratis of goedkope toegang tot premiumkanalen beloofden. Deze operaties leidden tot de inbeslagname van ongeveer 3.500 toestellen.

Het gebruik van illegale IPTV brengt aanzienlijke risico’s met zich mee voor gebruikers. Naast juridische gevolgen zijn diefstal van persoonlijke gegevens, phishing-aanvallen, malware-infecties en misbruik van apparaten op afstand potentiële gevaren. Bovendien komen onbetrouwbare service en het plots offline gaan zonder uitleg of terugbetaling vaak voor.

De proactieve houding van de Belgische overheid tegen online piraterij onderstreept het belang van de bescherming van intellectuele eigendomsrechten en de bescherming van consumenten tegen de potentiële schade die gepaard gaat met illegale streaming.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.