Van Gucht: ‘Binnen een maand zitten we misschien op minder dan duizend besmettingen per dag’

Tijdens een persconferentie waarbij van het Crisiscentrum toelichting gaf over de coronacijfers was de viroloog Steven Van Gucht voorzichtig positief over de evolutie van de cijfers.

Het gemiddelde aantal coronabesmettingen in ons land is verder gedaald tot 7.834 per dag. Ook het aantal ziekenhuisopnames daalt verder, met gemiddeld 536 opnames per dag. Enkel het aantal overlijdens blijft stijgen, al neemt het groeitempo af.

‘Donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag werden telkens 200 overlijdens of meer gemeld. In Wallonië heeft de sterftegraad bijna het niveau van de eerste golf bereikt’, zei Van Gucht tijdens de persconferentie.

Situatie zorg blijft zwaar

Van Gucht is voorzichtig positief over de richting die de cijfers uitgaan. Zo halveert het aantal nieuwe besmettingen nu om de acht dagen. ‘Als we dit kunnen volhouden zitten we over een maand op minder dan 1.000 besmettingen per dag’, klonk het.

Ook over het aantal ziekenhuisopnames uitte Van Gucht zich relatief positief. ‘Momenteel verblijven 1.470 patiënten op intensieve zorg. Dit cijfer is ook iets lager dan dat van de dag ervoor. Mogelijk hebben we een top bereikt en stijgt het aantal patiënten op intensieve zorg niet verder’, zei de viroloog.

Hij benadrukte dat de situatie voor de zorg heel zwaar blijft, ‘maar dat we door onze gemeenschappelijke inspanningen de zorgsector kunnen vrijwaren van het worstcasescenario.’

Testen bij symptomen

Tot slot riep Van Gucht iedereen met symptomen op om zich te laten testen. ‘Iets minder dan een op drie mensen met symptomen test positief. Die hebben gemiddeld een drietal dichte contacten gehad, één van die drie contacten heeft waarschijnlijk het virus opgelopen via die besmette persoon. Elke persoon geeft het virus minstens door aan een andere persoon. Zo komt vroeg of laat het virus terecht bij iemand met een zwakke gezondheid’, luidde de waarschuwing van de viroloog.

Yves Stevens, woordvoerder van het Crisiscentrum, drukte ons dan weer op het hart om de regels te blijven volgen na de positieve berichten over het coronavaccin. ‘We zijn nog lang niet verlost van het virus, maar voor het eerst in lange tijd is er beterschap in zicht. Laat ons dit vooral motiveren om de regels te blijven respecteren’, aldus de woordvoerder.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20