Van Ajax tot KU Leuven: MeToo-klachten blijven maar opduiken

Marc Overmars, de sportieve baas van voetbalclub Ajax Amsterdam, stapt per direct op wegens ongepaste berichten naar vrouwelijke collega’s. In eigen land duikt er een getuigenis van een voormalige doctoraatsstudente aan de KU Leuven op over grensoverschrijdend gedrag door haar promotor.

“Het gedurende een langere periode versturen van grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega’s ligt ten grondslag aan zijn besluit om te stoppen”, zegt Ajax in een mededeling.

“Dit is een dramatische situatie voor iedereen die hier op enigerlei wijze bij betrokken is. Het is ingrijpend voor de vrouwen die met het gedrag te maken hebben gehad”, zegt voorzitter Leen Meijaard. “Toen wij geluiden hierover opvingen hebben we meteen gehandeld, daarbij zorgvuldig gewikt en gewogen wat het beste was om te doen. Alles in overleg met algemeen directeur Edwin van der Sar en daarbij geholpen door een externe expert.”

“Schaam me kapot”

“Ik schaam me kapot”, zegt Overmars in de mededeling. “Vorige week werd ik geconfronteerd met meldingen over mijn gedrag. En hoe dit op anderen is overgekomen. Helaas realiseerde ik me niet goed dat ik hiermee grenzen heb overschreden, maar dat werd me deze dagen wel duidelijk. Daardoor voelde ik opeens een enorme druk.”

“Ik bied mijn excuses aan. Zeker voor iemand in mijn positie is dit gedrag niet goed te praten, dat zie ik inmiddels ook in. Maar te laat. Ik zie geen andere optie dan te stoppen bij Ajax. Dit heeft ook een grote impact op mijn privésituatie. Daarom verzoek ik iedereen mij en mijn gezin met rust te laten.”

De beurskoers van Ajax ging in een eerste reactie 3 procent achteruit. De ex-internationals Van der Sar en Overmars waren de voorbije tien jaar de gangmakers van Ajax’ sportieve successen. Meijaard: “Marc is waarschijnlijk de beste voetbaldirecteur die Ajax gehad heeft. We hebben niet voor niks zijn contract opgewaardeerd en verlengd. Maar hij heeft helaas echt grenzen overschreden, dus verdergaan als directeur was geen optie, dat zag hij zelf ook in.”

De zaak komt maar enkele weken na de enorme ophef over machtsmisbruik bij The Voice of Holland.

KU Leuven

In eigen land blijven er intussen getuigenissen komen over grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik aan de universiteiten en hogescholen. Na de eerdere klachten over academici aan de VUB en de UGent maakt De Standaard melding van een vrouw die tijdens haar doctoraat aan de KU Leuven ongepaste berichten kreeg van haar promotor, hoogleraar aan de faculteit Wetenschappen en ex-departementshoofd.

“Als je hem liet doen, mocht je naar de beste ­congressen en kreeg je extra financiële steun voor je onderzoek. Deed je dat niet, dan dreigde hij met ­ontslag”, getuigt de vrouw, die uiteindelijk gestopt is met haar doctoraat.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20