Dreigende ‘vertrekbelasting’ van 11 miljard houdt Unilever mogelijk toch in Nederland

Het Brits-Nederlandse concern gaat zijn plannen om te evolueren naar één onderneming met hoofdzetel in het Verenigd Koninkrijk, mogelijk laten varen indien een wetsvoorstel van de partij GroenLinks wordt aangenomen. Onder die wet zou Unilever een ‘vertrekbelasting’ moeten betalen van 11 miljard euro aan de Nederlandse staat.

In een bericht aan zijn aandeelhouders laat het voedings- en verzorgingsmiddelenconglomeraat weten dat, als de wet erdoor komt de ‘vertrekbelasting van 11 miljard euro niet in het belang van Unilever en zijn aandeelhouders is’. Het bedrijf voegt eraan toe dat het enkel doorzet met de Britse verhuis indien het voordelig is voor alle belanghebbenden.

Vertrekbelasting

In juni kondigde de multinational met een (voorlopig) Brits-Nederlandse bedrijfsstructuur aan dat het die duale samenstelling wil laten vallen. Het concern wil voor het einde van dit jaar volledig Brits worden. Zo zou het bedrijf makkelijker grote overnames kunnen organiseren, en moeten aandeelhouders geen rekening houden met die lastige dividendbelasting in Nederland.

Kort na die aankondiging kwam GroenLinks met een wetsvoorstel op de proppen, om het bedrijf in Nederland te houden. Het gaat om een spoedwet die een eenmalige belasting heft op multinationals die hun hoofdzetel verhuizen van Nederland naar een land waar geen dividendbelasting wordt geheven.

Voor Unilever zou die ‘vertrekbelasting’ 11 miljard euro bedragen, zo berekende het bedrijf zelf. In het communiqué maakt Unilever duidelijk dat ze denken dat het voorstel van GroenLinks in strijd is met het Europees recht.

‘Desalniettemin, als het wetsvoorstel in zijn huidige vorm zou worden aangenomen, is het bestuur van mening dat doorgaan met de eenmaking niet in het beste belang van Unilever en de aandeelhouders zou zijn, als dit zou leiden tot een exitheffing van ongeveer 11 miljard euro’, staat te lezen in de omzendbrief.

Kansen wetsvoorstel?

Het wetsvoorstel viseert zowel Unilever als het energieconcern Royal Dutch Shell. Die laatste heeft net als Unilever een Brits-Nederlandse bedrijfsstructuur, en zinspeelde onlangs ook op een vertrek uit Nederland. Ook hier werd de Nederlandse dividendbelasting als reden opgegeven.

Het initiatief van oppositiepartij GroenLinks moet nog door beide kamers van het Nederlandse parlement worden goedgekeurd. Het is nog niet duidelijk of het voorstel in overeenstemming is met de Nederlandse grondwet of het internationaal recht, daar buigt de Raad van State zich momenteel over.

Ook of er überhaupt draagvlak voor is onder de Nederlandse parlementariërs moet nog blijken. GroenLinks heeft zelf 14 van de 150 zetels in de Nederlandse Tweede Kamer. Volgens nieuwszender RTL krijgt het voorstel steun van regeringspartijen ChristenUnie, D66 en CDA. Dat zou betekenen dat het voorstel een goede kans maakt om wet te worden.

Meer