Ook Shell overweegt hoofdkantoor uit Nederland weg te halen

Het Brits-Nederlands energieconcern Royal Dutch Shell overweegt om zijn hoofdkantoor uit Nederland weg te halen. Daarmee zou het bedrijf zijn dubbele aandelenstructuur beëindigen. Dat heeft Ben van Beurden, topman van Shell, in een gesprek met het Financieele Dagblad gezegd.

Hij benadrukte wel dat er voor een dergelijke ingreep nog geen controle plannen bestaan.

Momenteel heeft Shell zijn hoofdkantoor in Den Haag. De Nederlandse regering besloot twee jaar geleden om de dividendbelasting voor bedrijven in voege te laten. In het Verenigd Koninkrijk wordt er op de uitgekeerde winst voor de aandeelhouders daarentegen geen heffing voorzien.

Door een verhuizing naar het Verenigd Koninkrijk zou de onderneming alleen nog aandelen volgens het Britse stelsel hoeven uit te geven. Dat maakt het voor Shell fiscaal aantrekkelijker om zijn hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk te vestigen.

Duaal

Royal Dutch Shell kwam tot stand door een samengaan van het Nederlandse bedrijf Koninklijke Olie en de Britse onderneming Shell Transport and Trading. In het begin van de twintigste eeuw besloten die twee bedrijven tot een intensieve samenwerking.

Koninklijke Olie nam daarbij een belang van 60 procent in Shell. In ruil verwierf Shell 40 procent van de aandelen van het Nederlandse bedrijf.

De groep kreeg een duale Brits-Nederlandse structuur. Zestien jaar geleden werd echter beslist tot een volledige samensmelting. Royal Dutch Shell werd daarbij een onderneming naar Brits recht. Het hoofdkantoor van het bedrijf werd echter in Den Haag gevestigd.

Dat zou volgens van Beurden nu echter naar Londen kunnen worden overgebracht. Met een dergelijk stap zou Shell het voorbeeld volgen van de multinational Unilever. Ook dat concern maakte vorige maand bekend om zijn hoofdkantoor in Nederland te sluiten en voortaan als een louter Britse onderneming te gaan.

Meer