Zin in een jointje? In Toronto kun je nu cannabis bestellen met Uber Eats

In de Canadese grootstad Toronto is het vanaf nu mogelijk om cannabis te bestellen via voedselbezorger Uber Eats.

Vier jaar geleden, op 17 oktober 2018, werd het legaal voor Canadese burgers om cannabis te kopen en te consumeren. Sinds maandag, exact vier jaar na de legalisatie, is het nu ook mogelijk om het te bestellen via voedselbezorger Uber Eats. Het is het eerste bedrijf dat dit doet in het land. 

Klanten vanaf 19 jaar zullen cannabis kunnen bestellen via de Uber Eats-app. De levering zal echter gebeuren door cannabisverkoper Leafly. Aanvankelijk zullen zij vanuit drie locaties in Toronto leveren. Potentiële klanten zullen wel hun leeftijd moeten kunnen aantonen. Ook zal worden gecontroleerd of zij nuchter zijn, voordat de cannabis wordt afgeleverd.

Uber Eats en cannabis

Hoewel het de eerste keer zal zijn dat gebruikers thuis wiet geleverd kunnen krijgen, is het op sommige plaatsen in Canada al langer mogelijk om het te bestellen via Uber Eats. In november vorig jaar sloeg het daarvoor de handen in elkaar met cannabisketen Tokyo Smoke. Gebruikers moesten toen wel nog zelf naar de winkel om het goedje af te halen, zodat hun leeftijd en identiteit gecontroleerd kon worden.

Het bedrijf is ook al langer van plan om de levering van cannabis mogelijk te maken binnen de Verenigde Staten (VS). Steeds meer staten maken het recreationeel gebruik ervan immers legaal, hoewel het op federaal vlak nog altijd illegaal is. Eenmaal daar verandering in komt, ziet Uber het zitten om de dienst ook in de VS aan te bieden. “Wanneer er op federaal niveau sprake is van legalisering, zullen we zeker onderzoeken of het interessant is om cannabis aan huis te leveren’, zei Dara Khosrowshahi, CEO van Uber, vorig jaar.

Legalisatie van cannabis in Canada

Maar terwijl de VS nog altijd niet hebben besloten om cannabis legaal te maken of zelfs te decriminaliseren op federaal vlak, heeft de  legalisatie veel teweeggebracht in Canada. Maar de gevolgen ervan zijn nog niet goed bekend. In september besloot de Canadese overheid bijgevolg een analyse uit te voeren, om na te gaan wat voor impact de legalisatie had op de samenleving.

Er zal onder andere gecontroleerd worden of de jeugd en minderheidsgroepen geen nadelige gevolgen ondervonden. Ook de impact op de economie en de markt voor illegale cannabis moet worden onderzocht.

De overheid verwacht dat de kwestie zo’n 18 maanden zal duren. Het wil daarvoor 25 procent van de samenleving onder de loep nemen, ofwel zo’n 9,5 miljoen Canadezen. Dat is immers hoeveel mensen cannabis gebruiken in het land, volgens cijfers uit 2021

Meer