Biden verleent gratie aan iedereen die op federaal niveau is veroordeeld voor marihuanabezit

De Amerikaanse president Joe Biden verleent gratie aan duizenden mensen die op grond van de federale wet zijn veroordeeld voor het bezit van marihuana.

Biden verleent gratie aan alle mensen die op grond van de federale wet zijn veroordeeld voor marihuanabezit. In totaal gaat het om zo’n 6.500 mensen die tussen 1992 en 2021 veroordeeld zijn. Ook duizenden anderen die zijn veroordeeld voor bezit in het District of Columbia worden vrijgesproken. De Amerikaanse president heeft ook aan zijn regering gevraagd om te onderzoeken of marihuana nog steeds een drug van categorie 1 moet zijn, zoals heroïne en LSD.

“Veel ontwrichte levens”

“Mensen naar de gevangenis sturen voor het bezit van marihuana heeft te veel levens ontwricht – voor gedrag dat in veel staten legaal is,” laat Biden via Twitter weten. “Het houdt dan ook geen steek dat we marihuana op dezelfde manier behandelen als heroïne.”

In een apart persbericht voegt het Witte Huis eraan toe dat strafbladen voor marihuanagebruik onnodige barrières hebben opgeworpen voor werkgelegenheid, huisvesting en onderwijskansen. “En terwijl blanke en zwarte en bruine mensen evenveel cannabis gebruiken, zijn zwarte en bruine mensen onevenredig vaak gearresteerd, vervolgd en veroordeeld voor bezit”, klinkt het.

“Vragen aan de gouverneurs om hetzelfde te doen”

De Amerikaanse president gaat ook aan de gouverneurs van de Amerikaanse staten vragen om zijn voorbeeld te volgen. Meer en meer staten legaliseren cannabis, maar in sommige andere staten is het nog altijd verboden om cannabis te bezitten of te gebruiken. “Net zoals niemand in een federale gevangenis zou moeten zitten enkel en alleen voor het bezit van marihuana, zou niemand om die reden in een lokale gevangenis of staatsgevangenis moeten zitten”, aldus Biden.

De beslissing van de Democraat is een belangrijke stap richting de decriminalisering en misschien zelfs legalisering van cannabis, want op federaal niveau is de drug nog altijd illegaal. Eind 2020 nam het Huis van Afgevaardigden een maatregel aan die marihuana op federaal niveau zou decriminaliseren, maar die werd toen niet opgenomen in de door de Republikeinen gecontroleerde Senaat.

(fjc)

Meer