Eerste weekend van legale verkoop cannabis levert 1,5 miljoen dollar op in staat Montana

In het eerste weekend nadat de Amerikaanse staat Montana de verkoop van cannabis voor recreatief gebruik legaliseerde, leverde de verkoop van cannabis een omzet van 1,5 miljoen dollar op. De verkoop van cannabis blijkt bijzonder lucratief in staten waar de drug gelegaliseerd wordt.

Schot in de roos

In 2020 stemden de kiezers van de Amerikaanse staat Montana in een referendum voor de legale verkoop van cannabis voor recreatief gebruik. Vanaf 1 januari 2022 is het voor volwassenen vanaf 21 jaar toegelaten om een ounce (ongeveer 30 gram) cannabis te kopen met maximaal 800 mg THC, de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis.

Van zodra de wet werd ingevoerd, bleek de legalisering een razend succes te zijn. Tijdens het weekend van 1 en 2 januari, de eerste twee dagen van de legalisering, was de verkoop van cannabis goed voor zo’n 1,5 miljoen dollar. Door een belasting van 20 procent op alle verkoop van de drug, levert dat de overheid van Montana een bedrag van 313.000 dollar op in het eerste verkoopweekend.

Extra overheidsfinanciering

Met de opbrengsten financiert de staat allerlei publieke voorzieningen. De staat heeft begroot dat de verkoop in 2022 zo’n 195,5 miljoen dollar moet opleveren. Met de eerste 6 miljoen dollar die de belastingen opleveren, financiert de overheid van Montana een deel van haar publieke gezondheidzorg.

Een overige 20 procent van de belastingopbrengsten zal naar de bescherming voor de habitat van wilde dieren gaan. Verder zal het belastinggeld ook dienen voor het onderhoud van parken, vergoedingen voor veteranen en familie van overleden soldaten en de uitbreiding van drugspreventieteams bij de politiediensten.

Volgt Europa?

In de Verenigde Staten en Canada heerst al jarenlang een golf van decriminalisering wanneer het om cannabis gaat. In 18 staten van de VS is de verkoop voor van cannabis voor recreatief gebruik legaal. In Canada is de verkoop van cannabis sinds 2018 gelegaliseerd: daar is het voor volwassenen vanaf 18 jaar toegelaten om 30 gram op zak te dragen.

De Europese landen zijn een stuk conservatiever wanneer het op het drugsbeleid aankomt. Voorlopig is Malta het enige EU-land waar de teelt en het bezit van cannabis gelegaliseerd is. Andere landen zoals Duitsland en Luxemburg werken al aan een wettelijk kader om de verkoop en het bezit van cannabis te versoepelen.

In Nederland, dat meestal als hét Europese walhalla voor cannabis wordt gezien, geldt in feite een gedoogbeleid. De verkoop en het gebruik van cannabis zijn er dus strikt gezien niet legaal, maar wordt onder strikte voorwaarden gedoogd.

België

Vorig jaar vierde de Belgische drugswet zijn honderdste verjaardag. Een aantal experten riepen toen op om de sterk verouderde wet te herzien. Zo vroegen ze om een parlementaire werkgroep op te richten die een grondige update van de wet onderzoekt.

Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld), die bij de start van zijn politieke carrière luidkeels voor een legalisering van cannabis pleitte, reageerde toen terughoudend op de vraag van de experten. “Het parlement moet beslissen of het een werkgroep over die zaak wil oprichten, dat is niet aan de minister”, zei zijn woordvoerder toen aan VRT NWS.

De legale verkoop van cannabis bracht in 2021 wereldwijd meer dan 30 miljard euro op.

(evb)

Meer