Staat Duitsland op het punt cannabis te legaliseren?

De gloednieuwe Duitse coalitie heeft woensdag haar politieke programma voorgesteld. Het omvat “onder bepaalde voorwaarden” de legale verkoop van cannabis.

Er zijn nog weinig details bekend over het voorstel, maar de Duitse coalitie van socialisten, ecologisten en liberalen is van plan de verkoop van cannabis te legaliseren via “erkende winkels voor uitsluitend volwassenen”.

Het aan de pers voorgelegde regeerakkoord voegt hieraan toe: “Hierdoor wordt het mogelijk de kwaliteit te controleren, de overdracht van besmette stoffen te voorkomen en de bescherming van jongeren te garanderen.” Bovendien zal het “sociale effect van de wet” over vier jaar worden geëvalueerd.

Het Duitse cannabisbeleid is aan het veranderen, maar het is nog niet helemaal duidelijk in welke richting. Het valt nog te bezien of onze oosterburen het Nederlandse model zullen volgen, dat de verkoop toestaat, of eerder het Luxemburgse model, dat onlangs besloot het recreatieve gebruik van cannabis volledig te legaliseren, inclusief de mogelijkheid om het thuis te kweken en te consumeren.

Begroting en kolen

De andere twee hoofdpunten van het akkoord zijn de terugkeer naar begrotingsdiscipline en de befaamde criteria van Maastricht.

Ten slotte was de coalitie van plan om tegen 2030 met steenkool te stoppen, terwijl andere partijen dat eerder tegen 2038 of zelfs 2050 hadden gepland. De Groenen slaagden erin hun partners te doen buigen en kregen ook de “superminister” voor klimaat. Zij kunnen er ook prat op gaan de ministeries van Economie en Buitenlandse Zaken te hebben verkregen.

(ns/evb)

Meer
Mijn Volglijst

Beursblik: Berenberg verhoogt koersdoel Greenyard

08/12/2021 06:36

(ABM FN) Berenberg heeft het koersdoel voor Greenyard verhoogd van 10,50 naar 11,00 euro met een ongewijzigde Houden advies. Dit bleek woensdag uit een rapport van analist Fraser Donlon. 

De groep uit Sint-Katelijne-Waver heeft de outlook naar boven bijgesteld en mikt inmiddels op een omzet van 5 miljard euro in het boekjaar 2024/2025 met een aangepaste EBITDA van 200 tot 210 miljoen euro. 

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20