Nieuwe Duitse regering in de startblokken: het tijdperk Scholz kan beginnen

De Duitse partijen SPD, Groenen en FDP stellen woensdagnamiddag hun regeerakkoord voor. SPD-voorman Olaf Scholz volgt Angela Merkel op als bondskanselier.

De nieuwe regering wordt de Ampel-coalitie of verkeerslichtcoalitie genoemd. Dat is een verwijzing naar de partijkleuren rood, geel en groen. Al kort na de verkiezingen werd duidelijk dat een driepartijencoalitie met het centrumlinkse SPD, de Groenen en de liberale FDP, samen goed voor een ruime meerderheid in het Duitse parlement, de meeste kans op slagen had.

De sleutelposten lijken verdeeld, afgaande op lekken in de Duitse pers:

  • Olaf Scholz, de minister van Financiën, in de regering-Merkel, wordt de nieuwe bondskanselier, nadat de SPD het christendemocratische blok CDU/CSU een verkiezingsnederlaag toebracht.
  • FDP-voorzitter Christian Lidner wordt minister van Financiën en zal dus een sleutelspeler worden in het beleid binnen de eurozone, waar Duitsland de grootste economie van is.
  • Robert Habeck, een covoorzitter van de Groenen, wordt volgens verscheidene media een soort superminister van Economie, Energie en Klimaatbeleid.
  • Zijn partijgenoot Annalena Baerbock, die kandidaat-bondkanselier was, wordt minister van Buitenlandse Zaken.

Met het aantreden van de nieuwe Duitse regering wordt het lang aangekondigde en meermaals gevierde afscheid van Angela Merkel nu echt werkelijkheid. Ze was zestien jaar lang de bondskanselier.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20