Duitse verkiezingen: centrumlinkse SPD van Scholz nipt de grootste

De sociaaldemocraten hebben de parlementsverkiezingen in Duitsland gewonnen. Dat is de uitslag na het tellen van de stemmen in alle kiesdistricten. SPD haalde 25,7 procent van de stemmen, het conservatieve CDU/CSU-blok 24,1 procent. De regeringsvorming wordt mogelijk een moeilijke opgave.

In alle 299 Duitse districten hebben de sociaaldemocraten (SPD) 25,7% van de stemmen behaald, nipt voor de centrumrechtse christendemocraten CDU en hun Beierse zusterpartij CSU met 24,1%.

Zowel het conservatieve blok als de SPD hebben gezegd dat zij de volgende regering willen leiden, en mathematisch gezien zouden beide partijen dat kunnen als zij de nodige bondgenoten vinden.

Hooggespannen verwachtingen

De ecologisten van De Groenen hebben met 14,8% van de stemmen hun beste resultaat ooit behaald. Toch werd niet aan de hooggespannen verwachtingen voldaan.

Annalena Baerbock, kanselierskandidate van de Groenen, gaf toe dat haar partij niet zo goed had gepresteerd als verwacht, ondanks het feit dat ze meer stemmen had gewonnen dan bij de vorige federale verkiezingen.

“We wilden meer. Dat hebben we niet bereikt, deels door onze eigen fouten aan het begin van de campagne – fouten van mijn kant”, zei Baerbock tegen haar aanhangers.

De liberale Vrije Democraten (FDP) haalden 11,5%, terwijl bij het rechtspopulistische Alternative für Deutschland (AfD) de teller bleef staan op 10,3%. De meest linkse partij van de Bondsdag, Die Linke, eindigde op 4,9% van de stemmen.

Versplinterd

De sociaaldemocraten moeten nu een coalitie gaan vormen met andere partijen. Dat kan een tijd duren omdat verschillende kleinere partijen het goed hebben gedaan.

Het versplinterde politieke landschap betekent dat de SPD de Groenen en de pro-zakelijke Vrije Democraten nodig hebben om een meerderheid te vormen. En dat is waar het ingewikkeld wordt.

De Groenen voelen zich van oudsher meer op hun gemak bij Scholz’ SDP. Van FDP-leider Christian Lindner is bekend dat hij de voorkeur geeft aan een coalitie met de conservatieven. In feite kunnen de liberalen nu gaan bepalen welke ministeries zij willen.

Lindner heeft de Groenen zondagavond de hand gereikt door voor te stellen hun meningsverschillen bij te leggen voordat zij met de grotere partijen om de tafel gaan zitten. Als zij tot een akkoord op hoofdlijnen kunnen komen, kunnen zij wellicht de voorwaarden voor de besprekingen bepalen. Lindner wordt aangeprezen als een potentiële minister van Financiën, terwijl de Groenen zouden kunnen streven naar vergaande bevoegdheden op het gebied van klimaatbeleid, van energie tot vervoer.

Record

Het record coalitievormen werd vier jaar geleden gevestigd, toen Angela Merkel ongeveer zes maanden nodig had om haar vierde en laatste regering rond te krijgen.

Totdat een nieuwe kanselier is beëdigd, zal Merkel de regering blijven leiden met haar huidige kabinet als waarnemend bewindvoerder.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20