Cannabis: Canada streeft wereldleiderschap na, maar de concurrentie is groot

Midden oktober wordt recreatieve marihuana in Canada een legaal product. De lokale producenten willen daarvan gebruik maken om wereldwijd een dominerende positie op te bouwen. Dat meldt het magazine The Economist, verwijzend naar het feit dat Canadese bedrijven uit de sector joint-ventures hebben opgezet met een reeks buitenlandse partners. Maar er meteen aan toegevoegd dat ook partijen uit een aantal andere landen gelijkaardige ambities koesteren.

“Uruguay was vorig jaar het eerste land dat het gebruik van cannabis legaliseerde,” aldus The Economist. “Canada wordt echter de eerste grote westerse markt waar het product legaal zal kunnen worden gekocht. Daarvan hopen de Canadese bedrijven gebruik te kunnen maken om een internationale activiteit uit te bouwen. Met een vestiging in Canada hopen deze ondernemingen een cruciale voorsprong te kunnen realiseren.”

Investeerders

“Tot nu toe hebben deze bedrijven hun uitbreiding vooral gefinancierd door de verkoop van aandelen en de instap van een aantal investeerders,” zegt het magazine nog. “De enthousiaste reacties van sommige partijen hebben de aandelenprijs tot een bijzonder hoog niveau opgedreven. Er wordt daarbij inmiddels al gewag gemaakt van een mogelijke zeepbel.”

“De grote banken, die nagenoeg alle belangrijke economische sectoren in Canada financieren, hebben zich echter lange tijd afzijdig gehouden. Dat veranderde echter vorige maand. Toen besloot de Bank of Montreal om Aurora Cannabis een lening van 200 miljoen dollar toe te kennen, met een bijkomend bedrag van 45 miljoen dollar na de legalisering.”

“De financiële middelen zullen het bedrijf toelaten om in een reeks andere landen een marktpositie te verwerven,” zegt Terry Booth, topman van Aurora. Booth wijst erop dat onder meer de Europese vraag naar medische cannabis veel groter is dan was verwacht. Hij noemt vooral Duitsland, Denemarken, Italië, Polen en Malta als veelbelovende Europese markten.

Bruggenhoofd

Canadese bedrijven proberen een bruggenhoofd uit te bouwen op de markt voor medische marihuana in andere landen. Dat moet een vertrekpunt worden voor het ogenblik wanneer ook recreatieve marihuana in die landen wordt toegelaten.

Aurora – dat op dit ogenblik al marihuana uitvoert naar Duitsland, Italië en Malta, wil in Denemarken een serre met een oppervlakte van 90.000 vierkante meter bouwen. Het project wordt opgezet in samenwerking met een Europese tomatenproducent. Canopy Growth, een andere Canadese cannabis-producent, is actief in twaalf landen, waaronder Australië, Duitsland, Zuid-Afrika en Denemarken.

Er dreigt wel concurrentie van bedrijven uit onder meer Australië, Israël en Colombia, die gelijkaardige plannen hebben laten blijken.

Wanneer ook in de Verenigde Staten het gebruik van marihuana in meer staten wordt toegelaten, dreigt bovendien ook met Amerikaanse rivalen rekening gehouden te moeten worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20