Canada heeft koosjere cannabis

In Canada hebben joden voortaan toegang tot koosjere cannabis. Het bedrijf Hydropothecary Corporation, een producent van medische marihuana uit Quebec, heeft immers de toelating gekregen om cannabis met een koosjere licentie op de markt te brengen.

Dat heeft Sebastien St-Louis, chief executive van Hydropothecary, bekend gemaakt. De licentie werd toegewezen door de Vaad Hakashrut in Ottowa, de instelling die moet beslissen welke producten op de koosjere markt gebracht mogen worden. Levy Teitlebaum, rabbijn van de Vaad Hakashrut, wijst erop dat de Torah de toekenning van de licentie vereist. Hij benadrukt daarbij dat cannabis de mogelijkheid biedt om zieke mensen te helpen en dan ook beschikbaar moet zijn.

Medicinaal

Joodse cannabis-gebruikers werden al enkele tijd geconfronteerd met de onzekere legale status van het product. In Montreal hadden de joodse autoriteiten vorig jaar nog bepaald dat medicinale marihuana een koosjere certificering vereiste. Aangevoerd werd dat het product wordt ingeslikt en dus aan de regels van de consumptie moet worden onderwerpen. Collega’s in Toronto hadden daarentegen beweerd dat een licentie niet noodzakelijk was, aangezien het product als geneesmiddel werd gebruikt. Door de toekenning van een koosjere licentie aan Hydropothecary heeft de Vaad Hakashrut in Ottowa aan dat dilemma een einde gemaakt. Hydropothecary is de eerste Canadese producent van medicinale cannabis die een koosjere vergunning heeft ontvangen. Het bedrijf brengt een brede reeks marihuana-producten op de markt, zoals cannabis-poeder of cannabis-olie met munt. Vaad Hakashrut zegt in aanloop naar de toekenning van de licentie onder meer de gehanteerde reinigings-procedures te hebben doorgelicht, terwijl ook de conformiteit met de koosjere vereisten werd gecontroleerd. De joodse autoriteiten zeggen ook inspecties ter plaatse bij Hydropothecary te hebben uitgevoerd. Wel wordt erop gewezen dat de licentie enkel geldt voor medicinale toepassingen en geen betrekking heeft op recreatief gebruik. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20