U kan nu een deel van de auteursrechten op de film ‘Trading Places’ kopen

Consumenten hebben de voorbije periode een uitgelezen kans gekregen om in filmroyalties te beleggen. Het bedrijf Royalty Exchange, gespecialiseerd in de handel in mediarechten, besloot immers om een gedeelte van de royalties op Trading Places, een bijzonder succesvolle komedie uit de jaren tachtig, te veilen.

De film betekende onder meer de definitieve doorbraak van hoofdrolspeler Eddie Murphy. Hij speelde in de film samen met onder meer Dan Aykroyd, Jamie Lee Curtis en Denholm Elliott. Royalty Exchange verkocht de voorbije drie jaar meer dan 50 miljoen dollar aan royalties.

Kerstklassieker

“De winnaar van de veiling zal letterlijk een deel van een bekroonde film bezitten,” benadrukken woordvoerders van Royalty Exchange. “De film verschijnt regelmatig opnieuw op televisie. De productie behoort ook tot de kerstklassiekers, die tijdens de eindejaarsperiode telkens weer in de programmering van diverse televisiezenders worden opgenomen. De titel is bovendien terug te vinden in de catalogus van Amazon Prime.”

Trading Places ontpopte zich bij zijn lancering in 1983 tot een van de meest succesvolle films van het jaar. De productie bracht destijds in de bioscoop een winst van 90 miljoen dollar op.

De voorbije twaalf maanden genereerde Trading Places ongeveer 8.000 dollar aan royalties. Tijdens het voorbije decennium verzamelde de productie jaarlijks gemiddeld een bedrag van 10.500 dollar. Die jaarlijkse winsten varieerden van 6.450 dollar tijdens de financiële crisis tot een piek van 14.626 dollar vier jaar geleden.

Satire

“Na zijn debuut bouwde de film ook een culturele betekenis op die ver uitstijgt boven zijn oorspronkelijke impact,” zeggen waarnemers. “De film is geïnspireerd op de roman The Prince en de Pauper van Mark Twain. De productie is een sociale satire en een commentaar op Wall Street, maar is tegelijkertijd ook een komedie.”

“De personages waren gedeeltelijk geïnspireerd door de ondergang van de Texaanse magnaten Nelson, William en Lamar Hunt enkele jaren voordien. De drie Texaanse broers hadden geprobeerd de zilvermarkt naar hun hand te zetten, maar die poging mislukte. Uiteindelijk ging het drietal failliet.”

Royalty Exchange verstrekte geen informatie over de identiteit van de verkoper van de rechten. Aaron Russo, de producent van de film, stierf twaalf jaar geleden aan kanker. Het is ook onbekend welk aandeel in de royalties te koop werden aangeboden.

Dicht bij het afsluiten van de veiling bedroeg het winnende bod ongeveer 75.000 dollar. De nieuwe eigenaar heeft uitzicht op inkomsten telkens de film wordt verkocht, uitgezonden, gestreamd of gedownload.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20