Twijfels binnen de ECB over wanneer de eerste renteverlaging er moet komen: “Als we te snel schakelen, zullen we uiteindelijk op economisch vlak de prijs betalen”

Het is zo goed als zeker dat de Europese Centrale Bank (ECB) dit jaar de rente zal verlagen. Alleen is het ver van duidelijk wanneer dat zal gebeuren. Doordat de inflatie nog steeds meer dan 2 procent bedraagt, willen sommige bestuursleden niet te vroeg het geweer van schouder veranderen. “Het geldbeleid zal strak blijven, totdat de inflatie zakt tot onze doelstelling”, benadrukte Isabel Schnabel, directielid van de ECB, vrijdag tijdens een speech in Florence.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB heeft in de zomer van 2022 voor de eerste keer de rente verhoogd. Sindsdien is de depositorente - de vergoeding die de banken krijgen op het geld dat ze stallen bij de centrale bank - gestegen met 450 basispunten tot 4 procent. De markten bereiden zich nu voor op de eerste renteverlaging.

Context: Een eerste verlaging deze zomer lijkt waarschijnlijk. Alleen kan de inflatie roet in het eten gooien.

  • De inflatie in de eurozone bedroeg in januari 2,8 procent, tegenover 2,9 procent in december. Dat is een lichte afzwakking, maar dat cijfer lag wel hoger dan verwacht. Economen hadden een gemiddelde prijsstijging met 2,7 procent voorspeld.
  • Ook de kerninflatie – zonder energie en onbewerkte voedingsmiddelen – was hoger dan verwacht. Die bedroeg 3,3 procent, tegenover de v
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer