Tweede poging voor versoepeling abortuswet

Abortus staat opnieuw op de agenda van de Kamer. Het is de tweede poging om abortus volledig uit de strafwet te halen. Vorige keer lagen CD&V, N-VA en Vlaams Belang dwars, nu zou er een meerderheid zijn.

  • De versoepeling van de regels rond abortus komt opnieuw op de agenda van de Kamer. Een paars-groen-marxistische meerderheid van socialisten, liberalen, groenen, PVDA en DéFI wil via een wetsvoorstel de regels voor vrijwillige zwangerschapsonderbreking veranderen: de periode waarin abortus is toegelaten, zou van twaalf naar achttien weken na de bevruchting gaan. En de verplichte bedenktijd zou verlaagd worden van zes dagen naar twee dagen. Plus: abortus zou volledig uit de strafwet worden gehaald.
  • Dat voorstel leidde tot grote commotie: CD&V, N-VA en Vlaams Belang zijn heftige tegenstanders. Bij cdH en delen van de MR waren er vragen. Zij hadden in maart genoeg aan 50 stemmen om het wetsvoorstel te vertragen en naar de Raad van State te sturen voor ‘advies’. Maar die vertraging is afgelopen.
  • Vandaag komen PS, sp.a, MR, Open Vld, Ecolo, Groen, PVDA/PTB en DéFI weer samen om de zaak er nu door te duwen. Zij willen een stemming, terwijl het cdH via Belga al vraagt om het wetsvoorstel eerst opnieuw naar de commissie te brengen. Dat moet dan woensdag op het bureau van de Kamer worden beslist: meteen het moment om te zien hoe solide de meerderheid rond het voorstel nog is.
  • Het voorstel heeft een hoog symbolisch gehalte. Zeker voor CD&V was en is het altijd ondenkbaar geweest dit te aanvaarden, en dan fluitend in een coalitie zoals Vivaldi te stappen, met diezelfde paars-groene partijen. Afwachten wat het dus deze week wordt.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20