Tweede bank verhoogt spaarrente tot 2 procent

Tweede bank verhoogt spaarrente tot 2 procent
(Photo by Julian Stratenschulte/picture alliance via Getty Images)

De oproep van Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, om de spaarrente op te trekken, valt niet in dovemansoren. De internetbank NIBC Direct verhoogt de spaarrente op verschillende rekeningen. De rente op de meest lucratieve formule stijgt tot 2 procent.

Waarom is dit belangrijk?

De banken kregen de voorbije dagen kritiek van de regeringspartijen omdat ze de rente te laag houden. Ze verwijzen daarbij onder meer naar de fors gestegen rente op de (woon)leningen en de depositovergoeding van 3,25 procent die ze zelf krijgen wanneer ze geld stallen bij de centrale banken.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: NIBC Direct verhoogt de rente op twee spaarboekjes.

  • De rente op de gewone spaarrekening stijgt van 0,7 naar 1,25 procent.
  • De rente op de zogenaamde Getrouwheidsrekening springt het meeste in oog. Die stijgt van 1,25 naar 2 procent.
    • Opgelet: De totaalvergoeding bestaat voornamelijk uit een stevige getrouwheidspremie (1,5 procent). Dat betekent dus dat je de vergoeding van 2 procent pas ontvangt als je je geld twaalf opeenvolgende maanden op de rekening laat staan. Doe je dat niet, dan daalt het totaalrendement tot 0,5 procent (de basisrente).

Details: De getrouwheidsrekening van de internetbank is nu het tweede bancaire spaarboekje in ons land dat 2 procent in het laatje brengt.

  • Santander Consumer Bank heeft eerder dit jaar al de spaarrente op de spaarrekening Vision Max opgetrokken tot 2 procent. Dat tarief geldt enkel voor wie tussen 125.000 en 200.000 euro spaart. In alle andere gevallen daalt de spaarvergoeding tot 1,25 procent.

Reactie op kritiek rentebeleid banken?

Zoom out: De renteverhoging van NIBC Direct komt er net wanneer de banken onder vuur liggen omdat de spaarrentes te laag zijn.

  • Van Peteghem heeft vorige week in een brief aan de bankenfederatie Febelfin de financiële instellingen opgeroepen om de rente te verhogen. Dat is volgens hem cruciaal om het vertrouwen in de financiële sector te behouden.
  • Binnen de regering gaan er ook stemmen op om de minimumrente van 0,11 procent op te trekken. Alexia Bertrand (Open VLD), staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming, is dan weer vragende partij om de rente op de e-DEPO-rekening opnieuw te verhogen, nadat er vorige maand werd beslist om die te plafonneren op 2,5 procent bruto, oftewel 1,75 procent netto (na betaling van de roerende voorheffing). Vorige maand bedroeg het tarief nog 3,1 procent bruto.

Reactie: Intussen hebben de banken gereageerd op de ballonnetjes die de politici de voorbije dagen hebben opgelaten.

  • Véronique Goossens, hoofdeconoom van de staatsbank Belfius, zei dit weekend in de Zevende Dag dat het niet eenvoudig is voor de banken om plotsklaps de spaartarieven fors te verhogen. Ze wees erop dat ze uit een lange periode van uiterst lage rentevoeten komen, waardoor ze heel wat langlopende leningen met lage rentes op hun balans hebben staan. “Die kredietmassa brengt heel weinig op”, klonk het.
  • We horen soortgelijke luiden bij de bankenfederatie Febelfin. Die merkt in een bericht op haar site op dat de spaarrente niet enkel bepaald wordt door de depositorente van de Europese Centrale Bank (ECB) “We mogen niet vergeten dat we uit een jarenlange periode van lage rente komen, waarbij de depositorente van de ECB zelfs negatief was”, klinkt het. Febelfin voegt eraan toe dat een ondoordacht ingrijpen door de overheid in het delicate mechanisme van herfinanciering van banken de stabiliteit van de banksector grondig kan aantasten.”
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.