Nederlanders nemen grenscontrole in eigen handen door onvrede over asielbeleid


Key takeaways

  • Een groep Nederlandse burgers heeft voertuigcontroleposten opgezet langs een snelweg bij de Duitse grens.
  • De regering drong er bij de burgers op aan om het recht niet in eigen handen te nemen en benadrukte dat de rechtshandhaving verantwoordelijk is voor de grensbeveiliging.
  • Politicus Geert Wilders prees wel het burgerinitiatief en stelde voor om indien nodig het leger in te zetten voor grensbewaking.

De frustratie over het asielbeleid in Nederland is geëscaleerd, waardoor sommige burgers het heft in eigen handen hebben genomen.

Ontevreden over wat zij zien als “een lakse grenscontrole en een toestroom van asielzoekers”, heeft een groep van ongeveer twaalf mannen voertuigcontroleposten georganiseerd langs de snelweg B408 bij Haren (Ems), Duitsland. Deze weg leidt rechtstreeks naar Ter Apel, een centraal opvangcentrum voor vluchtelingen in Nederland.

Uitgerust met waarschuwingsvesten en zaklampen hielden de mannen zaterdagavond auto’s tegen. De actie leidde tot discussie, waarbij sommigen het initiatief prezen terwijl anderen het veroordeelden als roekeloos en illegaal.

Reactie van de overheid

De Nederlandse regering, die onlangs ineenstortte door onenigheid over een strenger asielbeleid, drong er bij de burgers op aan om het recht niet in eigen hand te nemen.

David van Weel, de interim-minister van Migratie, erkende de frustratie van het publiek, maar benadrukte het belang van het volgen van wettelijke processen. Hij benadrukte dat wetshandhavingsinstanties verantwoordelijk zijn voor de grensbeveiliging en vroeg de burgers erop te vertrouwen dat zij hun werk doen.

De Nederlandse politie en de gemeente Westerwolde veroordeelden de ongeoorloofde controleposten en benadrukten dat alleen wetshandhavers bevoegd zijn om voertuigen tegen te houden. Ze waarschuwden voor het potentiële gevaar van deze acties voor zowel automobilisten als voetgangers.

Steun van Geert Wilders

De rechtse populist Geert Wilders, die zijn partij terugtrok uit de regerende coalitie vanwege onenigheid over het asielbeleid, prees het burgerinitiatief als “fantastisch” en riep op tot soortgelijke acties langs alle grenzen. Hij stelde zelfs voor om indien nodig het leger in te zetten voor grensbewaking.

Op sociale mediaplatforms waren er nog meer oproepen voor door burgers geleide grenscontroles gepland voor zondagavond, wat duidt op aanhoudende publieke ontevredenheid over het huidige asielbeleid. Eén deelnemer verklaarde gefrustreerd te zijn over het gemak waarmee asielzoekers de grens oversteken, wat hem ertoe aanzette om directe actie te ondernemen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.