Twee nieuwe fregatten voor de Belgische marine, maar is dat genoeg?

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!


De Belgische en Nederlandse marines krijgen elk twee nieuwe fregatten. Dat werd vrijdagavond bekrachtigd door de ministerraden van beide landen. De schepen zullen vooral ingezet worden tegen onderzeeërs, maar kunnen ook hun mannetje staan tegen oppervlakteschepen en zelfs vliegtuigen. Maar heeft België voldoende met twee fregatten?

Waarom is dit belangrijk?

De Noordzee hoort bij de meest gebruikte zeeën ter wereld, zowel voor scheepvaart, visserij als voor energievoorziening en communicatielijnen. Dit houdt natuurlijk ook een risico in: vijandige mogendheden kunnen met schepen of onderzeeërs een zware impact hebben op Europese kustlanden, zoals België of Nederland. Een goed uitgeruste marine, die vijandige schepen kan afschikken, wegjagen of in een ultiem scenario zelfs vernielen, is dan ook geen overbodige luxe.

Neutraliseren van onderzeeërs

In het nieuws: België en Nederland krijgen elk twee nieuwe fregatten.

  • De deal werd vrijdag afgeklopt door de ministerraden van beide landen. In een deal ter waarde van meer dan vier miljard euro, krijgt de Nederlandse scheepsbouwer Damen de opdracht vier nieuwe fregatten te bouwen, die vooral worden ingezet op het neutraliseren van onderzeeërs, of ASW (anti-submarine warfare). Het Franse Thales, dat een sterke Nederlands connectie heeft, wordt verantw
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer