Turkse president Erdogan zegt dat “cryptowet klaar is” terwijl crypto-regulator Binance 8 miljoen lira beboet

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft naar verluidt aangekondigd dat de cryptocurrency-wet van het land “klaar is” en “zonder vertraging” zal worden ingediend bij het parlement. Ondertussen heeft Turkije’s Financial Crimes Investigation Board (MASAK), die toezicht houdt op crypto exchanges, naar verluidt Binance Turkije beboet over overtredingen die zijn gevonden tijdens aansprakelijkheidsinspecties.

“De Turkse cryptocurrencywet is er klaar voor”, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan vrijdag tijdens een bijeenkomst met journalisten, dat meldt ABC Gazetesi. Erdogan zegt dat de wet binnenkort zonder uitstel naar het parlement gestuurd zal worden.

Na de aankondiging van Erdoğan meldde Anadolu, het nieuwsagentschap van de overheid, op zaterdag dat de Turkse Onderzoeksraad voor financiële misdrijven (MASAK) de Turkse Binancebeurs (BN Teknoloji) een boete heeft opgelegd van 8 miljoen lira (1.544.309 euro). Het gaat over overtredingen die zijn gevonden tijdens “aansprakelijkheidsinspecties”.

Anadolu schreef dat de boete opgelegd aan BN Teknoloji de eerste was in zijn soort, sinds autoriteiten in mei verantwoordelijkheden op zich namen om toezicht te houden op crypto asset service providers. Het nieuwsagentschap verstrekte geen verdere details.

Binance Turkije gaf vervolgens een verklaring uit waarin het benadrukte dat het “openlijk” communiceert en samenwerkt met regelgevende en toezichthoudende autoriteiten. De exchange voegde eraan toe dat het “actief het veranderende beleid, de regels en wetten op dit nieuwe gebied volgt.” Verder zei Binance Turkije dat het ernaar streeft om “een duurzaam, gezond en veilig ecosysteem te creëren.”

In oorlog met crypto

In september zei president Erdoğan dat Turkije “in oorlog” is met cryptocurrency. Bovendien zei Binali Yıldırım, plaatsvervangend voorzitter van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK-partij): “Helaas zet cryptocurrency ook de deur open voor grieven (crypto-criminelen). Het is dus iets wat serieus gecontroleerd moet worden.”

In mei publiceerde Turkije enkele regels voor crypto-handelsplatformen in het officiële staatsblad nadat een paar cryptocurrency exchanges – Thodex en Vebitcoin – werden onderzocht voor fraude. De Turkse centrale bank heeft ook het gebruik van cryptomunten voor betalingen verboden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20