Waarom het IMF zich zorgen maakt over cryptomunten

De totale marktwaarde van alle crypto-activa overschreed in november van dit jaar de 3 biljoen dollar volgens de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase. Dat is een groei van 1.500 procent ten opzichte van januari 2020. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakt zich daar zorgen over, vooral omdat de ontluikende markt in zo’n hoog tempo groeit en de regulering niet volgt.

Het IMF vreest dat veel van de mensen en financiële instellingen die crypto-activa verhandelen “geen sterke operationele, bestuurlijke en risicopraktijken hebben”.

Wereldwijde regels

Consumenten zouden ook risico’s lopen omdat er geen “adequate openbaarmaking en toezicht” is in de crypto-industrie. Bovendien is het Fonds van mening dat crypto-activa een aantal “gegevenslacunes” creëren en “ongewenste deuren kunnen openen voor het witwassen van geld, evenals voor de financiering van terrorisme”.

Er zouden volgens het IMF wereldwijde gemeenschappelijke regels moeten komen. Nationale toezichthouders zouden dan ook grensoverschrijdend moeten werken en aandringen op standaardisatie.

“Tijd is van essentieel belang en wereldwijd moet er doortastend, snel en goed gecoördineerd worden opgetreden om de voordelen te laten doorstromen, maar tegelijkertijd ook de kwetsbaarheden aan te pakken”, aldus het IMF in oktober.

Influencers

Het IMF is niet de enige instantie die dit jaar bezorgdheid uitte over de cryptomarkt. Zo was er de financiële toezichthouder van het Verenigd Koninkrijk, de FCA, die waarschuwde voor het verband tussen sociale media en crypto-investeringen.

“Influencers op sociale media worden routinematig betaald door oplichters om hen te helpen nieuwe tokens te pompen en dumpen (pump-and-dump is een manier van koersmanipulatie. Pump de prijs omhoog en dump vervolgens de munten, red.) op de rug van pure speculatie. Sommige influencers promoten munten die gewoon helemaal niet blijken te bestaan”, zei Charles Randell, voorzitter van de FCA, in een toespraak in september.

“We weten gewoon niet wanneer of hoe dit verhaal zal eindigen, maar – zoals met elke nieuwe speculatie – het kan niet goed eindigen.”

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20