Crypto Squid Game: Binance jaagt op oplichters die verdwenen met meer dan 3 miljoen dollar in hun zakken

De opkomst van de cryptomunt Squid Game (SQUID) was net zo brutaal als zijn val. In slechts enkele dagen steeg de waarde van de munt zienderogen, voordat de mensen achter het project alles dumpten en miljoenen dollars stalen van duizenden mensen. Binance heeft nu de jacht op de fraudeurs geopend.

Het krankzinnige verhaal rond de crypto Squid Game (SQUID), gelanceerd ter ere van de gelijknamige Zuid-Koreaanse serie, is nog lang niet ten einde. De digitale munt werd gelanceerd op 26 oktober en was theoretisch bedoeld om te worden gebruikt als valuta om deel te nemen aan een online toernooi in november, waarbij de winnaar op het einde een mooie prijs in ontvangst zou mogen nemen.

In een paar dagen tijd was de waarde van SQUID letterlijk geëxplodeerd. Het voorbije weekend flirtte de munt zelfs met de grens 3.000 (!) dollar. De totale marktwaarde van de munt was volgens CoinMarketCap maandagochtend boven de 50 miljard dollar uitgekomen.

Het addertje onder het gras: de digitale munt was niet verhandelbaar. Cryptobeurzen schreeuwden het uit, en ze hadden gelijk. Op maandag stortte het kaartenhuis in elkaar. Een enorme portefeuille slaagde erin zijn munten van de hand te doen. De waarde van de SQUID stortte in, waardoor de cryptobeleggers hun geld verloren.

Er wordt geschat dat de oplichters achter de zwendel waarschijnlijk meer dan 3 miljoen dollar hebben gestolen. Zo’n fraudepraktijk wordt ook wel een “rug pull” genoemd, waarbij de ontwikkelaars van een cryptomunt plotseling al hun tokens verkopen voordat ze hun bedrijf sluiten en duizenden mensen in de kou laten staan. Eerder deze week vertelde CNBC het verhaal van Bernard, een nieuwkomer in de cryptowereld, die al zijn spaargeld (28 dollar) verloor door een investering in SQUID.

De jacht begint

Op donderdag kondigde ’s werelds grootste cryptobeurs, Binance, aan dat het de taak op zich zou nemen om de daders van deze massale zwendel op te sporen. Het bedrijf heeft een team van onderzoekers samengesteld dat zich volledig op deze missie zal toeleggen. Het team is al “bezig met analyses van de blockchain om slechte actoren te identificeren”. De bevindingen zullen aan de politie worden overhandigd.

“Ons beveiligingsteam is een onderzoek gestart als een gebaar van goede wil,” vertelde een woordvoerder van Binance aan Business Insider.

Tegelijkertijd zal Binance opties onderzoeken om de cryptogemeenschap te ondersteunen, waaronder het op een zwarte lijst plaatsen van adressen die bij SQUID zijn aangesloten. Bovendien hoopt het platform dat heel dit gebeuren toch nog een positief effect zal hebben: bewustmaking van de risico’s van cryptomunten.

“De waarheid is dat SQUID niet de eerste of laatste zwendel zal zijn in het DeFi-universum,” zei Binance-CEO en mede-oprichter Changpeng Zhao – beter bekend als CZ.

“We gaan een periode van maximale speculatie tegemoet: mensen zijn op zoek naar het volgende “get-rich-quick scheme”. De waarheid is dat dergelijke kansen zelden voorkomen. En als ze dat doen, gaan ze meestal gepaard met een hoog risico, soms tot het punt waarop de grens tussen investeren en gokken vervaagt,” voegde hij eraan toe.

Bovendien spoorde de Binance-baas de mensen aan zich te wapenen met kennis over de wereld van de cryptomunten, waarbij hij eraan herinnerde dat er in het afgelopen jaar nog nooit zoveel nieuwe investeerders op de markt zijn gekomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20