Turkije wil Facebook, Twitter en andere sociale media blokkeren

De Turkse regering wil haar greep op sociale media versterken. Dinsdag diende de partij van president Erdogan een wetsvoorstel in dat websites als Facebook, Twitter, TikTok en YouTube verplicht te laten voldoen aan strenge nieuwe voorwaarden. Doen ze dat niet, krijgen ze te maken met sancties en beperkingen.

De nieuwe wet zou betekenen dat socialemediasites met meer dan een miljoen dagelijkse gebruikers moeten voldoen aan nieuwe voorwaarden. Een van die voorwaarden is dat de websites een lokale vertegenwoordiger in Turkije moeten aanstellen. Op die manier zijn ze verplicht verantwoording af te leggen aan de overheid. Als ze dat weigeren krijgen ze boetes opgelegd of kan het zijn dat hun bandbreedte tot 90 procent beperkt wordt, wat in feite betekent dat de toegang tot de site geblokkeerd wordt.

Noodzakelijke stap

Volgens de Turkse overheid is de nieuwe lijst aan maatregelen een noodzakelijke stap omdat de technologiebedrijven falen in het bestrijden van criminele activiteiten als seksueel misbruik, illegaal gokken, fraude en terrorisme. Eerder deze maand waarschuwde president Erdogan dat hij ‘immorele’ platformen ‘volledig wil verbieden of streng wil laten controleren’ nadat er op Twitter negatieve reacties verschenen over de geboorte van zijn kleinkind.

Fahrettin Altun, de communicatiedirecteur van de president, heeft gezegd dat sociale mediareuzen niet in staat zouden mogen zijn om ‘ongecontroleerd winst te maken in ons land en terwijl immuun te zijn voor enige vorm van belastingverplichting.’

Reactie op nieuwe wet

Twitter, Facebook, Snapchat en Reddit weigerden te reageren op het wetsvoorstel. Google en TikTok lieten nog niet van zich horen in de pers.

Het International Press Institute beschreef de nieuwe maatregelen als een ‘draconische poging om complete controle te krijgen over de sociale media en inhoud die zich kritisch uit over de Turkse overheid.’ ‘Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, zal de juridische infrastructuur de macht van de regerende AKP (partij van Erdogan, red.) versterken om zo critici, waaronder journalisten, het zwijgen op te leggen en te onderdrukken’, klinkt het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20