In Turkije eindigt de economische crisis niet met de verkiezingen

De Turken moeten op 28 mei opnieuw naar de stembus trekken om een nieuwe president te kiezen. Geen enkele kandidaat kon tijdens de eerste verkiezingsronde 50 procent van de stemmen binnenhalen. Als reactie op de verkiezingsuitslag keldert de lira opnieuw en ziet de economische toekomst er somber uit, met voedselprijzen die de pan uit rijzen.

Waarom is dit belangrijk?

Het kan een keerpunt zijn voor de Turkse samenleving: zittend president Recep Tayyip Erdogan voelt de hete adem van oppositiekandidaat Kemal Kilicdaroglu in zijn nek. Voor de eerste keer in de geschiedenis van het land is er een tweede ronde nodig om een nieuwe president te kiezen. Die vindt plaats op 28 mei. Wat volgt daarna? Een sprong in het onbekende na 20 jaar Erdogan, of de voortzetting van een model dat op hol lijkt te zijn geslagen.

In het nieuws: De voorsprong van president Erdogan in de eerste ronde van de verkiezingen, met 49,5 procent van de stemmen tegenover 44,89 procent voor Kilicdaroglu, is geen goed teken voor de Turkse economie, integendeel.

  • De Turkse lira stond bij de opening van de markten de dag na de verkiezingen dicht bij een historisch dieptepunt.
  • De laatste jaren van het bewind van de Turkse president werden echter gekenmerkt door een ernstige economische crisis en vooral door een enorm hoge inf
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer