Rechter legt voor het eerst dwangsom op aan belastingbetaler die weigert gegevens te delen met de fiscus

Dankzij een wet uit 2022 kan een rechtbank dwangsommen opleggen aan belastingbetalers die weigeren informatie te delen met de fiscus. Een Brugse rechter heeft in april voor het eerst zo’n straf opgelegd.

In het nieuws: Een Brugse rechter heeft in april een dwangsom van 2.500 euro per dag – met een plafond van 50.000 euro – opgelegd aan een belastingplichtige omdat hij weigerde bepaalde info te delen met de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). Dat meldt L’Echo op basis van een vonnis dat de krant kon inkijken.

  • Volgens de rechtbank heeft de belastingdienst het recht om een kopie van de gevraagde informatie te verkrijgen. “Het is niet aan de belastingbetaler om te bepalen welke gegevens hij wil doorspelen aan de BBI”, luidde het oordeel.
    • In dit geval weigerde de belastingbetaler om de fiscus toegang te geven tot data die opgeslagen zijn in de cloud. De gegevens hebben onder meer betrekking op twee boekhoudprogramma’s, zijn e-commerceplatform en zijn webshop.
  • De beklaagde, een bedrijf gespecialiseerd in onlineretail, liep overigens al een tijdje in het vizier van de fiscus. Die had valse facturen ontdekt, salarissen die onder de tafel werden betaald, betalingen zonder aankoopfacturen, overdrachten van winsten naar een bedrijf in Hongkong, enzovoort.

Maar: Fiscalist Michel Maus merkt tegenover De Tijd op dat er nog altijd veel onduidelijkheid is over welke info de fiscus mag opvragen.

  • “De belastingplichtige mag altijd weigeren bepaalde informatie ter beschikking te stellen”, aldus de expert. “Daarom heeft de Vivaldi-regering die dwangsommen in het leven geroepen. Maar het markeert alleen maar dieper dat niet duidelijk is wat wel en niet mag bij diepgaande controles met een zogenaamde visitatie van de fiscus.”
  • Volgens de fiscalist is het opleggen van dwangsommen in dit geval niet het beste instrument. “Als er aanwijzingen van fraude zijn, dan kan de fiscus beter een strafklacht neerleggen”, klinkt het.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer