Turkije belangrijkste bestemming voor Europees afval

De Europese Unie heeft het voorbije jaar 32,7 miljoen ton afval uitgevoerd naar bestemmingen in de rest van de wereld. Dat betekent een stijging met 75 procent op ruim een anderhalf decennium. Dat blijkt uit statistieken van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. Daarbij werd vooral een sterke toename in de export naar India, maar vooral naar Turkije opgetekend.

De Europese Unie exporteerde vorig jaar 13,7 miljoen ton afval naar Turkije. India stond op de tweede plaats met 2,9 miljoen ton, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met ongeveer 2 ton.

China

In de ranglijst van Eurostat wordt daarna melding gemaakt van Zwitserland, Noorwegen, Indonesië en Pakistan. Dit laatste land heeft bij de lidstaten van de Europese Unie de voorbije jaren steeds meer populariteit verworven als een bestemming voor hun afvalstromen.

Het voorbije jaar zou volgens Eurostat ongeveer 1,4 miljoen ton afval uit de Europese Unie in Pakistan zijn ingevoerd. Anderhalf decennium voordien bleef dat volume nog beperkt tot ongeveer 0,1 miljoen ton per jaar.

Daarentegen valt de uitvoer van de Europese landen naar China verder terug. Er was vorig jaar nog sprake van een volume van 0,6 miljoen ton. Twaalf jaar geleden voerde de Europese Unie nog een recordvolume van 10,1 miljoen ton afval naar China uit.

China heeft enkele jaren geleden echter nieuwe strategie ingevoerd, waarbij de invoer van milieubelastende afvalproducten sterk werd bemoeilijkt.

Verenigd Koninkrijk

Staalproducten, papier en kunststoffen vormen de belangrijkste afvalproducten die door de Europese Unie worden uitgevoerd. Voor de export van ijzer en staal was Turkije vorig jaar met een volume van 11,8 miljoen ton de belangrijkste bestemming. Het land nam 68 procent van de export van deze categorie afvalproducten op.

De import van afval in de Europese Unie viel vorig jaar terug tot 16 miljoen ton. Dat betekende over een periode van vijftien jaar een inkrimping met 10 procent.

Die import bestond in belangrijke mate uit ijzer (4,1 miljoen ton) en papier (2,2 miljoen ton). Die producten bleken vooral uit het Verenigd Koninkrijk afkomstig.

(tb)

Meer