‘Trump zal dinsdagavond overwinning al claimen als het lijkt dat hij ‘aan de winnende hand is”

President Trump heeft zijn entourage verteld dat hij de overwinning zal claimen indien het er dinsdagavond naar uitziet dat hij ‘aan de winnende hand’ is. Dat de uiteindelijke stand in het Kiescollege op dat moment nog afhangt van de uitslag in ‘swing states’ als Pennsylvania zou Trump er niet van weerhouden zichzelf tot winnaar uit te roepen. Dat schrijft Axios-journalist Jonathan Swan op basis van drie bronnen dichtbij Trump.

Axios heeft de voorbije jaren een uitstekende reputatie opgebouwd op vlak van alles wat in en rond het Witte Huis gebeurt. Swan interviewde Trump nog eerder dit jaar en kreeg veel lof voor de manier waarop hij Trumps vaak bedenkelijke uitspraken weerlegde.

Altijd het stemmen per post

Volgens Swan zou Team Trump ook plannen hebben om valselijk aan te kondigen dat alle stembiljetten die per post werden verstuurd en na 3 november worden geteld bewijzen dat er fraude in het spel is en dat de Democraten de verkiezing hebben ‘gestolen’. 

Verwacht wordt dat grote aantallen van de stemmen die per post worden uitgebracht voor Biden zullen zijn, omdat Democraten dit jaar vanwege de pandemie massaal voor stemmen per post hebben gekozen.

Enkel als Trump wint of een grote voorsprong heeft in deze 7 staten

Maar… de entourage van Trump verwacht dat dit scenario zich enkel kan voltrekken als Trump dinsdagavond een grote voorsprong heeft opgebouwd in de staten Ohio, Florida, North Carolina, Texas, Iowa, Arizona en Georgia, of een aantal van die staten al heeft gewonnen.

Trump en zijn team zouden dit scenario al wekenlang voorbereiden, maar het is de eerste keer dat we een kijk krijgen in de intenties van Trump zelf. 

Zowel Trumps communicatiedirecteur Tim Murtaugh als adviseur Jason Miller zeggen in een reactie ‘dat Trump makkelijk zal winnen en dat geen enkele ‘Democratische diefstal’ daar iets aan kan veranderen’.

In verschillende staten, waar dit jaar naast een recordaantal stemmen ook een recordaantal stemmen per post zijn uitgebracht, worden vertragingen verwacht in het tellen van de stemmen. Vooral Pennsylvania – waar stemmen met de postdatum van 3 november wettelijk nog tot 6 november mogen binnenkomen – worden vertragingen in het tellen geanticipeerd.

Nog volgens Swan is de entourage van Trump vandaag – op basis van interne peilingen – een pak enthousiaster over een mogelijke overwinning dan drie weken geleden.

Later op de avond ontkende Trump dat er plannen in die richting bestaan, maar bevestigde hij wel dat hij bij het einde van dinsdagavond zijn advocaten zou inzetten in alle staten waar dan nog geen definitieve resultaten zijn. ‘Het is gewoon verschrikkelijk dat we op het einde van de verkiezingsdag de resultaten niet binnen zouden hebben.’

Hij verwees daarbij expliciet naar de staat Pennsylvania. ‘Daar heb je een gouverneur, een zeer partijdige man… We willen niet in een positie zijn waar die elke dag kan zien of hij nog ergens 10.000 stembiljetten kan vinden.’

Wat betekent dit concreet?

  1. Er bestaat geen enkel precedent waarbij een kandidaat al maandenlang claimt dat de verkiezingen worden vervalst, de tussenkomst van het Hooggerechtshof aanmoedigt en zich voorbarig tot winnaar wil uitroepen. Trump is ook de eerste president in de geschiedenis die stelt dat zijn uitdager ‘een crimineel’ is.
  2. Dit alles blijft een ‘als’ scenario. Met andere woorden: als blijkt dat Trump dinsdagavond ‘aan de winnende hand’ is. AIs dat niet het geval is, dan valt dit scenario in het water.
  3. 55 procent van de Amerikanen heeft al aangegeven dat 3 november zonder twijfel ‘de meest stressende dag uit hun leven’ wordt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20