Trump irrelevant: Marjorie Taylor Greene is de nieuwe obsessie van Amerikaanse media

Terwijl voormalig Amerikaans president Donald Trump wanhopig de aandacht van de media op zich probeert te houden, wordt zijn plaats in de schijnwerpers verdrongen door een nieuwe populistische uitdager. Marjorie Taylor Greene is dankzij haar openlijke aanhang met complottheorieën stilaan de ‘nieuwe Trump’ aan het worden. Volgens sommigen bespeelt ze de Amerikaanse media zelfs nog beter dan Trump.

Marjorie Taylor Greene is een Republikeins lid van het Amerikaanse Lagerhuis voor de staat Georgia. Daarnaast is ze ook nog een uitgesproken complotdenker en overtuigde tegenstander van bepaalde coronamaatregelen zoals het dragen van mondmaskers.

Zo vergelijkt Greene vaak de opgelegde mondmaskerregels met het regime van Nazi-Duitsland. Greene denkt ook dat 9/11 gedirigeerd werd door de Amerikaanse regering en dat de bosbranden in Californië veroorzaakt werden door ‘Joodse stralen uit de ruimte’.

De laatste weken werden Greene’s meest onzinnige uitspraken bijna allemaal omgezet in krantenkoppen binnen het Amerikaanse medialandschap. Het doet een beetje denken aan de Trump-era, toen tweets van de voormalige president elke week stof deden opwaaien. Dat zorgde destijds voor een stevige ‘Trump-bump’ voor leescijfers van de Amerikaanse kranten.

Toen Trump uiteindelijk van het toneel verdween, werden grote media zoals kabelnetwerk CNN en kranten New York Times en Washington Post opgezadeld met een financiële kater en identiteitscrisis. Die laatste krant verloor na de verkiezing van Biden maar liefst 26 procent van al zijn lezers. Zelfs de coronacrisis kon niet zo lang kijkers en lezers aantrekken als de dagelijkse manie van Donald Trump.

Net als een soapserie

Het gedrag van Greene in het Amerikaanse Congres creëert dan weer een totaal nieuwe kijk- en leeservaring. Volgens sommige Amerikanen is het net een soapserie waarin ze dagelijks kunnen meevolgen hoe een stuntelige, ‘ongeïnformeerde’ en extreemrechtse persoon het ervan afbrengt nadat ze per ongeluk in het Congres beland is. Een fictionele show die zich wel degelijk in de realiteit voltrekt en echte gevolgen met zich meedraagt, dus.

Daar kan Trump niet tegenop. Sinds hij volledig gebannen is van sociale mediaplatformen stuurt hij enkel nog berichten naar de buitenwereld via zijn ‘From the Desk of’-blog of zijn politieke actiecomité genaamd ‘Save America From Its Government’. Maar over zijn getier op die sites wordt nog amper geschreven in de Amerikaanse media.

De lege troon van Trump opeisen

Het lijkt er op dat Greene de tactieken van Trump heeft gekopieerd en zelfs emuleert. Die formule lijkt een beetje op het volgende: u zegt als politicus de meest waanzinnige dingen om media-aandacht te krijgen, waarmee u volgers aantrekt die ontevreden zijn over de Amerikaanse samenleving, waardoor u verkozen geraakt.

Het valt nog te zien of Greene in debat ook even ‘verdienstelijk’ zal zijn voor de krantenkoppen. Wat we wel zeker weten is dat de beslissing van Facebook en Twitter om Trump te bannen bijzonder effectief was in het smoren van zijn uitlatingen… en dat een nieuwe uitdager zoals Greene onmiddellijk zijn lege troon komt opeisen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20