Hooggerechtshof Facebook oordeelt: Donald Trump blijft verbannen, maar er is een maar

Het Facebookaccount van Donald Trump is al sinds 7 januari geblokkeerd. De voormalige president van de Verenigde Staten heeft zojuist zijn hoop zien afbrokkelen om een comeback te maken op Facebook. Voorlopig althans. Het comité van toezicht van het sociale netwerk heeft zich over de kwestie gebogen: het verbod wordt bevestigd.

De toezichtscommissie van Facebook heeft zich woensdag uitgesproken over de schorsing van het account van Donald Trump. De toezichthouder heeft beslist de sanctie te bevestigen. Er werd wel een belangrijke nuance geplaats bij die beslissing.

‘Het was echter niet gepast dat Facebook een schorsing ‘voor onbepaalde tijd’ oplegde. Het is niet toegestaan dat Facebook een gebruiker voor onbepaalde tijd van het platform weghoudt, zonder criteria voor de vraag of en wanneer het account weer zal worden hersteld’, schreef de commissie op haar site.

‘Door een vage en normloze sanctie toe te passen, en deze zaak vervolgens terug te verwijzen naar het bestuur voor een oplossing, probeert Facebook zijn verantwoordelijkheid te ontlopen’, klonk het.

Als gevolg daarvan vraagt de waakhond aan Facebook om zijn standpunt binnen zes maanden te herzien en te beslissen over een ‘sanctie op basis van de ernst van de inbreuk en het vooruitzicht op toekomstige schade’. ‘Het moet ook in overeenstemming zijn met de regels van Facebook over ernstige schendingen, die op hun beurt duidelijk, noodzakelijk en proportioneel moeten zijn.’

Wat doet het Hooggerechtshof van Facebook?

De toezichtscommissie van Facebook werd eind 2020 opgericht met als doel meer aandacht en middelen te besteden aan beslissingen over het modereren van inhoud. Elke Facebook- en Instagramgebruiker kan bij dat orgaan, ook wel het ‘hooggerechtshof’ genoemd, aankloppen om een zaak te betwisten. De beslissingen van deze commissie moeten door Facebook worden uitgevoerd. Sinds haar oprichting heeft de toezichtscommissie al verschillende beslissingen van het bedrijf met betrekking tot haar moderatorschap ongedaan gemaakt.

Hoewel het comité door het concern wordt gefinancierd, zou deze toezichtscommissie van Facebook ‘onafhankelijk’ zijn. De leden hebben geen banden met Facebook. Het zijn mensen uit de burgermaatschappij. Onder hen bevinden zich de voormalige Deense premier Helle Thorning-Schmidt, Nobelprijswinnaar voor de vrede (2011) Tawakkol Karman en voormalig rechter Michael McConnell van het Amerikaanse Hof van Beroep.

De taken en beginselen van het comité zijn vooraf in een handvest vastgelegd. De instantie zegt zich te laten leiden door vijf kernwaarden: vrijheid van meningsuiting, die als ‘van het hoogste belang’ wordt beschouwd, authenticiteit, veiligheid, privacy en het recht op waardigheid. Ook de internationale wetgeving op het gebied van de mensenrechten speelt een belangrijke rol in de besluiten.

Een maandenlang proces

De beslissing genomen met betrekking tot Trump is het resultaat van een maandenlang proces. Facebook zelf had eind januari gevraagd de zaak te onderzoeken. Sindsdien had de instantie, zoals ze altijd doet, het publiek uitgenodigd om opmerkingen over de zaak te maken. Duizenden berichten werden verstuurd, waaronder één geschreven door de voormalige president zelf. Hij vroeg, natuurlijk, om zijn comeback te mogen maken op Facebook.

Lees ook:

Meer