Trump: ‘Geen stimulusgesprekken meer tot na de verkiezingen’

Donald Trump, Walter Reed Hospital – Isopix

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aan de onderhandelaars gevraagd om de gesprekken over een stimuluspakket stop te zetten tot na de verkiezingen.

Op Twitter kondigde Trump aan dat de gesprekken tussen Republikeinen en Democraten over een stimuluspakket wat hem betreft ten einde zijn. Ze zullen hervat worden na zijn potentiële herverkiezing, staat te lezen op zijn account.

Letterlijk staat er het volgende: ‘Nancy Pelosi vraagt 2.300 miljoen dollar om Democratische staten met een hoog criminaliteitscijfer te redden. Geld dat niets te maken heeft met Covid-19. We hebben een bod van 1.600 miljoen dollar gedaan maar ze is, zoals gewoonlijk, niet oprecht aan het onderhandelen. Ik heb daarom hun verzoek afgewezen en wil naar de toekomst van dit land kijken. Ik heb mijn vertegenwoordigers gevraagd om te stoppen met onderhandelen tot na de verkiezingen, wanneer we, onmiddellijk nadat ik gewonnen heb, we een grote stimulus-wet zullen doorvoeren die focust op hardwerkende Amerikanen en kleine zaken.’

De onderhandelingen over een verlenging van het stimuluspakket zitten al even in het slop. Deze middag zei Fed-baas Jerome Powell nog dat het Amerikaanse economisch herstel vertraagd wordt als dat stimuluspakket er niet komt. Hij raadde dan ook aan om meer geld in de economie te pompen. De uitspraken van Trump lijken een stimuluspakket dan ook effectief gegijzeld te houden tot na de verkiezingen.

Wall Street dook meteen in het rood na de aankondiging. De Dow viel 200 punten, goed voor 1,1 procent, in de minuten na de aankondiging.