Fed roept Amerikaanse regering op om geld in economie te blijven pompen

Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, heeft drie keer op rij de rentevoeten verlaagd. Dat heeft ervoor gezorgd dat meer Amerikanen leningen aangaan. - EPA-EFE/SAM CORUM
Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve. – EPA

Fed-baas Jerome Powell heeft in een toespraak een oproep gedaan aan de Amerikaanse regering om een nieuw stimuluspakket goed te keuren.

De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, heeft ook de werkloosheidsrapporten van de afgelopen maanden gezien. Die duiden op een zwak economisch herstel en dus moet de overheid dringend meer gaan investeren. Daar kunnen ze weinig kwaad mee doen, aldus Powell op een bijeenkomst van de Amerikaanse Vereniging van Bedrijfseconomen, de NABE.

‘Weinig risico’s verbonden aan veel steun’

‘Te weinig steun leidt tot zwak herstel, wat voor onnodige moeilijkheden zorgt bij huishoudens en bedrijven’, betoogde Powell. ‘De risico’s van te veel steun lijken, voorlopig, veel kleiner. Zelfs als de steunmaatregelen uiteindelijk ruimer blijken dan nodig was, is het alsnog geen verspilde moeite.’

De discussie over een verlenging van het huidige stimuluspakket in de Verenigde Staten is al enkele maanden aan de gang. Republikeinen en Democraten raken het maar niet eens, terwijl er intussen veel ontslagen vallen in zwaar getroffen sectoren, zoals de luchtvaart. Daar staan maar liefst 32.000 jobs op de tocht.

Ongelijkheden vergroten

Powell benadrukte dat een langdurige economische vertraging de bestaande ongelijkheden in de Amerikaanse economie zou verergeren. ‘Dat zou, in het licht van onze vooruitgang op dat vlak, heel tragisch zijn. De laatste jaren voor de pandemie hebben we daar veel vooruitgang gemaakt’, zegt Powell.

De Fed zelf blijft ook actief op zoek naar economische stimulansen. Het heeft een agressief obligatiebeleid. De inflatiedoelstellingen zijn gewijzigd om de rente zeer laag te stellen. Daarbij valt de regel rond een inflatiestijging van meer dan 2 procent weg.

‘Fiscaal en monetair beleid moeten samenwerken’

‘Het herstel zal sterker zijn en sneller verlopen als monetair beleid en fiscaal beleid samenwerken om onze economie te ondersteunen, tot ze dit woelige water achter zich laat’, voegde Powell nog toe.

Powell gaf ook toe ‘wel naar de beurs te kijken, maar prijsstabiliteit en een maximale werkgelegenheid verzorgen, blijven mijn kerntaken. Dus daar let ik op.’ Het zal al lang niet meer de eerste keer zijn dat Powell dat moet zeggen.

De beurs gaf weinig reactie op de speech van Powell.