Toyota Yaris is verkozen tot Europese auto van het jaar

De nieuwe Toyota Yaris is verkozen tot European Car of the Year. De bekroning volgt eenentwintig jaar nadat ook de innovatieve eerste generatie van het model de titel in de wacht sleepte. Toen kon de Japanse autobouwer Toyota voor de allereerste keer in zijn geschiedenis met de Europese auto van het jaar pronken.

De European Car of the Year werd gekozen door een jury van 59 autojournalisten uit heel Europa. De Toyota Yaris kent inmiddels zijn vierde generatie. Het model toonde daarbij een constante aanwezigheid in de competitie. Elke generatie van het model haalde immers minstens de shortlist van de journalisten.

Modulaire platform

De jury prees de hybride technologie van de nieuwe Yaris vanwege zijn soepele rijgedrag, lage emissies en toegankelijke prijs. ‘Dit is een belangrijke reden waarom meer dan 80 procent van de klanten van de Yaris voor de hybride aandrijflijn kiest,’ zeggen de juryleden. ‘Met de nieuwe Yaris wordt de filosofie van de Toyota New Global Architecture (TNGA) voor de eerste keer op een kleine wagen toegepast.

De technologie introduceert het modulaire platform dat bij Toyota een grotere reeks nieuwe modellen zal ondersteunen. ‘Dit platform staat centraal in de verbeterde dynamische prestaties van de Yaris, die onder meer op een lager zwaartepunt kan terugvallen,’ aldus de jury nog. ‘Bovendien kregen de ontwerpers hierdoor de mogelijkheid om een auto met een aantrekkelijke en individuele identiteit te creëren.’

Het nieuwe model maakt gebruik van de nieuwste evolutie van de hybride elektrische aandrijflijn van Toyota, die inmiddels aan zijn vierde generatie toe is. ‘De energie-efficiëntie nam bovendien met 20 procent toe,’ luidt het nog.

‘Deze vooruitgang gaat meestal ten koste van de prestaties. Het vermogen van de nieuwe Yaris ligt echter 16 procent hoger dan bij zijn voorganger. Bovendien kan de wagen vanuit stilstand in 9.7 seconden tot een snelheid van 100 kilometer per uur optrekken. Daarmee laat ook de acceleratie een verbetering met 15 procent optekenen. De auto reageert ook scherper wanneer de bestuurder het gaspedaal indrukt.’

Verkoop

‘Ook de elektrische capaciteiten van de auto zijn gevoelig verbeterd,’ zegt de jury. De Toyota Yaris kan nu snelheden tot 130 kilometer per uur halen. In het stadsverkeer wordt het bovendien mogelijk langer elektrisch te rijden. De uitstoot van koolstofdioxide is gedaald tot 85 gram per kilometer. Het brandstofverbruik is gedaald tot 3,7 liter per honderd kilometer. Dat betekent een verbetering van 20 procent.’

De nieuwe Yaris is in januari ook voor de eerste keer uitgeroepen tot best verkochte wagen van Europa. Tot nu toe is een model van Toyota drie keer tot auto van het jaar uitgeroepen. Yaris won de titel eenentwintig jaar geleden. Vijf jaar later ging de bekroning naar de Toyota Prius. Nu slaagde de Yaris erin rivalen Fiat 500, Cupra Formentor, Volkswagen ID.3, Skoda Octavia, Land Rover Defender en Citroën C4 achter zich te laten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20