Toyota belooft ondanks pandemie winstgevend te blijven

De Japanse autobouwer Toyota Motor zal dit boekjaar, dat tot eind maart loopt, met winst afsluiten, ondanks de negatieve impact van de coronacrisis. Dat heeft Aiko Toyoda, topman van Toyota, tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van de Japanse constructeur tegen de aandeelhouders gezegd.

De topman benadrukte daarbij dat Toyota de nodige lessen heeft getrokken uit de financiële crisis van twaalf jaar geleden.

Kostenbesparingen

‘De coronacrisis heeft weliswaar een grotere weerslag dan de Lehman-shock twaalf jaar geleden,’ aldus Toyoda. ‘Toch zal Toyota er dit keer in lukken om verliezen te vermijden. Dat is in sterke mate te danken aan de inspanningen die de voorbije jaren zijn gedaan om de kosten te drukken.’

De pandemie heeft de winsten van de autoconstructeurs over de hele wereld aangetast. Fabrieken moesten worden stilgelegd en showrooms sloten massaal hun deuren. De autobouwers, Toyota inbegrepen, hebben bij banken leningen en kredietlijnen gezocht om die impact te kunnen opvangen.

Toch heeft de crisis ook in de Japanse autosector slachtoffers gemaakt. Onder meer Toyota moest onlangs vaststellen dat één van zijn leveranciers het faillissement diende aan te vragen.

‘Toyota is vandaag echter een heel ander bedrijf geworden dan tijdens de financiële crisis,’ benadrukte het merk nog. Mitsuru Kawai, hoofd human resources van Toyota, voegde eraan toe dat de constructeur ook zijn binnenlands productieplan blijft handhaven.

Gedurende twee maanden moest het bedrijf een aantal Japanse fabrieken sluiten. Maar desondanks zal Toyota volgens Kawai in Japan dit jaar drie miljoen wagens – zoals eerder was voorzien – produceren. De autobouwer rekent dit boekjaar op een wereldwijde verkoop van 8,9 miljoen wagens, tegenover 10,46 miljoen exemplaren vorig jaar.

Herstel

Het bedrijf heeft wel aangegeven dat zijn jaarwinst met 80 procent zal teruglopen. Er wordt nu een operationele winst van 500 miljard yen (4,11 miljard euro) in het vooruitzicht gesteld. Dat is het laagste niveau in negen jaar.

‘Dit is geen plan, maar wel een minimumnorm waaraan het bedrijf zal moeten voldoen,’ benadrukte Toyoda. Hij voegde er nog aan toe dat de autobouwer een van de voortrekkers van het herstel van de Japanse economie zal zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20