Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 30 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Leningen van autobedrijven op weg naar absolute records

Logo Business AM
Auto

22/05/2020 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De autobouwers doen op een brede waaier maatregelen beroep om de productie weer op kruissnelheid te brengen. - Tesson Andbz/Abacapress

Sinds midden maart heeft de internationale autosector met leningen een bedrag van 155 miljard dollar ingezameld. Die budgetten moesten helpen om de impact van de coronapandemie op te vangen. Dat schrijft de nieuwssite Autonews.

Vele fabrieken moesten door de coronacrisis de productie stilleggen, maar ook het merendeel van de showrooms moest worden gesloten.

‘In de hele sector hebben bedrijven zowel bestaande kredietlijnen aangeboord als nieuwe financieringsbronnen gezocht om de impact van de coronacrisis op te vangen,’ zegt Autonews. ‘Het bedrag dat sinds half maart, toen grote delen van de wereldeconomie nagenoeg tot stilstand kwamen, is opgehaald, komt overeen met het volledige volume aan leningen dat de sector gedurende de acht maanden voordien heeft afgesloten.’

Er werd voor 44 miljard dollar obligaties uitgegeven. Dat bedrag ligt hoger dan de sector normaal tijdens een volledig kwartaal laat optekenen. Met leningen werd daarnaast een som van 111 miljard dollar opgehaald.

Bovendien zitten er nog voor 18 miljard dollar leningen in de pijplijn. Daarmee zou op minder dan twee maanden tijd een bedrag zijn verzameld dat nagenoeg even groot is aan het leningpakket dat vorig jaar over de vier kwartalen samen werd afgesloten.

Daimler

Europese autobedrijven hebben 47 miljard dollar aan leningen en 19 miljard dollar aan obligaties opgehaald. Er zouden bovendien nog eens 7 miljard dollar aan leningen in de pijplijn zitten. De lijst wordt aangevoerd door de Duitse autogroep Daimler, die met leningen en obligaties in totaal meer dan 15 miljard dollar heeft opgehaald.

Het Franse concern Renault heeft een lening van 6 miljard dollar afgesloten, terwijl Fiat-Chrysler met de Italiaanse staat onderhandelt over 7 miljard dollar steun. ‘In totaal hebben meer dan twintig grote bedrijven, waaronder leveranciers als ZF Friedrichshafen, de kredietmarkt aangeboord,’ voert Autonews aan.

Wereldwijd heeft General Motors het meeste geleend. Het Amerikaanse concern sloot voor 21,6 miljard dollar leningen af en gaf voor 5,5 miljard dollar aan obligaties uit. ‘Sinds de heropstart van de industriële productie en de afbouw van de reisbeperkingen, hebben andere constructeurs, zoals Ferrari en Toyota, dat voorbeeld gevolgd,’ schrijft Autonews.

‘Tegelijkertijd hebben de meeste autobouwers inspanningen gedaan om de uitgaven te beperken. Onder meer werden dividenden opgeschort, terwijl een aantal investeringen werden uitgesteld. Een aantal topmanagers hebben ook een vrijwillige looninlevering gemeld.’

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO