Toyota verwacht dit jaar minder dan 9 miljoen auto’s te verkopen

De Japanse autobouwer Toyota heeft vorig boekjaar, dat eind maart werd afgesloten, een omzet gerealiseerd van 29.930 miljard yen (258 miljard euro). Tegenover het jaar voordien vielen de inkomsten met 1 procent terug. Dat was de eerste daling in drie jaar tijd. Voor dit jaar verwacht de Japanse autobouwer een aanzienlijke inkrimping.

Toyota boekte het voorbije boekjaar een operationele winst van 2.440 miljard yen. Ook dat was een daling met 1 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep echter met 10,3 procent op tot 2.080 miljard yen. Dat is de eerste keer winstgroei in twee jaar tijd.

Inkrimping

Tijdens het laatste kwartaal van het voorbije boekjaar, dat al gedeeltelijk onder de coronacrisis had te lijden, was er nog een nettowinst van 63,1 miljard yen, tegenover een positief resultaat van 459,5 miljard yen dezelfde periode het jaar voordien.

Voor het lopende boekjaar verwacht Toyota een operationele winst van ongeveer 500 miljard yen, een achteruitgang met 79,5 procent. De omzet zou met 19,8 procent tot 24.000 miljard yen inkrimpen.

‘De coronapandemie dreigt op veel landen een belangrijke economische weerslag te hebben,’ benadrukt Kenta Kon, financieel directeur van Toyota. ‘De productie en verkoop van auto’s werd al sterk geraakt.’

Dieptepunt

De coronacrisis heeft de autosector op verschillende manieren geraakt. De autofabrieken moesten hun productie onderbreken, maar ook de toeleveringsketen werd geraakt. Tenslotte moesten ook vele dealers hun deuren sluiten.

April was volgens Toyota een dieptepunt in de verkoop. Het zal volgens de Japanse constructeur echter geruime tijd duren voor de autosector zich weer tot zijn vroegere niveau – voor de uitbraak van de crisis – zal kunnen herstellen. Daarbij denkt Kon ten vroegste aan het einde van dit jaar of de eerste helft van volgend jaar.

Toyota verwacht dit jaar ongeveer 8,9 miljoen wagens te kunnen verkopen. Dat is het laagste niveau in negen jaar. Vorig jaar werd een verkoop van bijna 10,5 miljoen exemplaren opgetekend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20