‘TikTok wou Amerikaanse activiteiten verkopen aan Netflix’

ByteDance, het moederbedrijf van de Chinese videoapp TikTok, heeft volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal een tijd geleden aan de streamingdienst Netflix gevraagd om zijn Amerikaanse activiteiten over te kopen. Netflix was niet geïnteresseerd.

De geruchtenmolen rond TikTok draait overuren. Sinds de Amerikaanse president Donald Trump een ban afkondigde op TikTok in de VS, wordt het ene na het andere bedrijf genoemd als potentiële koper van de app.

Microsoft was eerst. Het techbedrijf liet al voor de aankondiging van Trump weten dat het interesse had in TikTok. Daarna volgden Twitter, Apple en Oracle, maar daar blijft het bij geruchten.

En nu dus ook Netflix. Maar die zou zich niet zelf aangeboden hebben. Volgens The Wall Street Journal trok ByteDance met een voorstel naar de streamingreus, die dat vervolgens afsloeg. Meer details over de gesprekken zijn niet bekend.

Advertenties

Het is opmerkelijk dat Netflix de deal weigerde, want in zijn rapport over het tweede kwartaal noemde het bedrijf TikTok expliciet als grote concurrent ‘door zijn enorme groei‘. Hoe langer mensen naar TikTok-video’s staren, hoe minder tijd ze hebben om Netflix-series te bingen.

Het zou voor Netflix ook een welkome tweede pijler zijn die advertentie-inkomsten binnenbrengt. Nu heeft Netflix geen enkele manier om reclame op zijn platform te zetten en moet zijn geld volledig van abonnementsgeld komen. TikTok verkoopt wel advertenties in zijn app en zou dat deel dus alvast kunnen goedmaken voor Netflix.

Rechtszaak

Wat er ook van zij, de kans dat Netflix nog opnieuw op het toneel komt, is klein. Microsoft en TikTok tekenden namelijk een intentieverklaring eind juni, wat betekent dat de gesprekken in een vergevorderd stadium zitten. Trump vindt het allemaal goed, zolang de overheid maar langs de kassa passeert.

Maandag sleepte ByteDance de Amerikaanse regering voor de rechter. De Chinezen voeren aan dat Trump niet kan bewijzen dat de Chinese regering spioneert via de app, zoals hij beweert.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20