Trump eist storting aan schatkist bij TikTok-deal

President Donald Trump heeft maandag bevestigd dat hij zou toestaan dat Microsoft of een ander groot Amerikaans bedrijf de Amerikaanse activiteiten van de app Tiktok koopt. Hij eist wel dat de Amerikaanse overheid financieel vergoed wordt om de deal mogelijk te maken.

Tijdens een persconferentie in het Witte Huis zei Trump dat de app verkocht moet worden aan een ‘veilig’ Amerikaans bedrijf, Microsoft of een ander bedrijf. Hij wil ook dat de Amerikaanse schatkist verdient aan de overname. Microsoft hintte zondag al in bedekte termen op zo’n compensatie.

‘De VS moeten een heel groot percentage van de prijs krijgen, omdat we het mogelijk maken’, zei Trump maandag op een persconferentie. ‘Het zou komen van de verkoop, waar niemand anders aan zou denken dan ik, maar dat is de manier waarop ik denk, en ik vind het heel fair.’

Deadline

De president dreigt er wel nog altijd mee de app te verbieden in de Verenigde Staten, als die tegen 15 september niet overgenomen wordt van de Chinese internetgigant ByteDance.

Vorige week dreigde Trump er nog mee TikTok te verbieden, en gaf hij aan niet happig te zijn op een Amerikaanse overname. Maar zondag bevestigde Microsoft dat het gesprekken voert met TikTok, nadat Trump daarvoor groen licht had gegeven.

TikTok, waarop gebruikers korte filmpjes kunnen plaatsen, is vooral erg geliefd bij tieners. Maar Washington wantrouwt de app momenteel, omdat het vreest dat ByteDance hiermee informatie over Amerikaanse burgers doorspeelt aan de Chinese overheid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20