TikTok ten oorlog tegen Trump

TikTok, het sociale medium van het Chinese bedrijf ByteDance, heeft aankondigd een rechtszaak te zullen starten tegen de Amerikaanse president Donald Trump.

Volgens ByteDance is het uitvoeringsbesluit dat Trump uitgevaardigd heeft, in strijd met zijn rechten. De zaak zou geen effect hebben op de verkoop van TikTok.

Uitvoeringsbesluit

De president ondertekende op 6 augustus een uitvoeringsbesluit waardoor het voor Amerikaanse bedrijven illegaal werd om zaken te doen met TikTok. ByteDance kreeg tot 15 september om de Amerikaanse component van zijn bedrijf te verkopen.

Microsoft en Oracle sprongen al snel op de kar en zouden interesse tonen in TikTok. De app is op dit moment bijzonder populair en verzamelde al snel een miljard downloads. Tot 2017 stond de app gekend als Musical.ly, tot het in handen kwam van ByteDance.

‘Om ervoor te zorgen dat onze gebruikers eerlijk behandeld worden, hebben we geen andere keuze dan het uitvoeringsbesluit aan te vechten in de rechtbank’, zegt het bedrijf.

Chinese spionage

Trump heeft al verscheidene malen gesteld dat hij bang is dat TikTok en ByteDance aan de Chinese overheid toegang verschaffen tot hun data. Op die manier zou de Chinese overheid de Amerikanen bespioneren. Volgens ByteDance zijn die uitspraak niet waar en is er geen vuiltje aan de lucht.

Volgens de Amerikaanse nieuwswebsite CNBC is TikTok van plan om volgende week een verzoekschrift in te dienen om de zaak uit te spitten voor de rechtbank. Daarmee wil het ook meteen zijn status als staatsvijand aanvechten.

Of die rechtszaak ook zin zal hebben, moet nog blijken. Een gerechtelijke uitspraak op het niveau dat ByteDance ze indient, is namelijk helemaal nog niet genoeg om het uitvoeringsbesluit tegen te gaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20