Binnenkort zullen we weten of Bitcoin inderdaad de beste opslagplaats van waarde is, of gewoon een enorme speculatieve zeepbel die opgeblazen werd door het soepel monetair beleid van centrale banken.
Volgens de meeste die-hard cryptofanaten is Bitcoin, de grootste cryptomunt volgens marktwaarde, de ultieme opslagplaats van waarde. Een perfect schuilmiddel tegen een losgeslagen inflatie, het irrationeel beleid van de centrale banken en superieur aan edelmetaal goud voor verschillende redenen.
Volgens cryptocritici zijn de digitale valuta, die samen ooit een totale marktwaarde van meer dan 2 biljoen dollar bereikten, echter een enorm speculatieve en volatiele investeringsklasse. Dat crypto vorig jaar ooit zo waardevol geworden zijn, zou alles te maken hebben met de enorme hoeveelheid geld die tijdens de pandemie in de globale economie gepompt werd door stimuleringspakketten en centrale banken die geld bijdrukten als gekken.
Crypto zou in feite dus één grote zeepbel zijn, menen sommige beleggers. Sinds er in november een nieuwe all-time high voor de prijs van Bitcoin werd bereikt, verloor de cryptomunt sinds begin 2022 al 40 procent van zijn waarde.
De allergrootste test voor Bitcoin en crypto ooit breekt aan, denken verschillende experten. Zeker nu de Amerikaanse Fed erover nadenkt om de rente op te trekken en dus het monetair beleid wil verstrakken.
“Schijnbaar eeuwigdurende activa-aankopen van de Fed was hoeksteen van cryptobeleggen”
“Als ze de rente in 2022 drie keer gaan verhogen en deze koers aanhouden, en het tijdperk van de lage rente dus voorbij is, gaan we echt zien hoeveel mensen geloofden in de Bitcoin-crypto thesis”, zei Stephane Ouellette, CEO en medeoprichter van cryptoplatform FRNT Financial, tegen persbureau Bloomberg. “Ik verwacht dat een Fed die steeds havikachtiger wordt, heel slecht is voor de waardering (van crypto, red.)”, voert Ouellette nog aan.
Ook Michael O’Rourke, opperknuppel bij JonesTrading, is het eens met Ouellette. “De schijnbaar eeuwigdurende activa-aankopen van de Fed zijn de hoeksteen geweest voor cryptobeleggen”, stipt hij aan. Volgens O’Rourke zal een verhoging van de rente door de Fed de balans van de bank pijlsnel verkleinen, wat de stierse filosofie achter Bitcoin en veel andere crypto wel eens kan ondermijnen.
Bitcoin kan zichzelf opnieuw heruitvinden
Bloomberg voert echter aan dat Bitcoin “een gedaanteverwisselaar van formaat” blijft. De cryptomunt bestaat al meer dan een decennium (deze maand mocht Bitcoin 13 kaarsjes uitblazen) en heeft al verschillende crises doorstaan, terwijl de waarde van de munt consistent bleef stijgen. De digitale munt, die jaar op jaar ten dode wordt opgeschreven en wordt afgedaan als “een zwendel” door Donald Trump of “rattenvergif in het kwadraat” door Warren Buffett, komt steeds sterker terug.
Eén belangrijke factor die er op wijst dat crypto de komende rente- en inflatiecrisis kan overleven, is de hoge adoptiegraad van Bitcoin en andere crypto door institutionele investeerders en grootbanken. “We moeten niet uitsluiten dat Bitcoin in de toekomst opnieuw zodanig evolueert dat het zichzelf opnieuw uitvindt en weer aan belang wint”, besluit Max Gokhman, topman bij AlphaTrAI, een vermogensbeheerder die fors inzet op AI-algoritmen voor digitale activa.