De meest onwaarschijnlijke bondgenoot van Bitcoin

Melania Trump tweette maandag over de dertiende verjaardag van Bitcoin. Haar echtgenoot Donald vindt de munt “een zwendel”.

De voormalige First Lady van de Verenigde Staten, Melania Trump, verraste maandag heel wat cryptobeleggers op sociale media. De echtgenote van gewezen Amerikaans president Donald Trump tweette namelijk over de dertiende verjaardag van de creatie van Bitcoin via het ontginnen van de zogenoemde “genesis block”.

Melania onderstreept ook dat de marktwaarde van Bitcoin meer dan 1 biljoen dollar zou zijn. Hoewel dit vorig jaar zeker het geval was, schommelde de totale marktkapitalisatie van Bitcoin maandag rond de 890 miljard dollar.

Block 0″ van Bitcoin

Op 3 januari 2009 werd “block 0”, ofwel de “genesis block”, van Bitcoin gecreëerd door (de voorlopig anonieme) computerwetenschapper Satoshi Nakamoto. Dat is de allereerste block, een container met gegevens zoals transacties, in de volledige blockchainreeks van Bitcoin. Een blockchain is een gedecentraliseerde database die vooral gebruikt wordt als een grootboek voor transacties.

In het systeem van Bitcoin, waar elke nieuwe block zijn eigen hashcode heeft, kent de “genesis block” een hashwaarde van 0. De block leverde een beloning van 50 Bitcoins op die ontoegankelijk zijn. Die hoeveelheid Bitcoins is vandaag zo’n 2 miljoen euro waard.

Ook interessant: in de code van de “genesis block” zit de boodschap “Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks” verborgen. Ruwweg vertaald, betekent dat “kanselier op de rand van tweede reddingsoperatie voor banken”. Het is een verwijzing naar de kredietcrisis van 2008 die de achtergrond was voor de creatie van Bitcoin. De tekst zit permanent verankerd in het stukje code dat Melania tweette.

Cryptoadoptie binnen de familie Trump

Dat Melania gefascineerd is door crypto, wisten we eigenlijk al. Midden december kondigde de Amerikaanse met Sloveense roots aan dat ze NFT’s van aquarel schilderijen en audioboodschappen wil verkopen via het platform van cryptomunt Solana (SOL). De opbrengst van de geveilde kunstwerkjes, die over de digitale toonbank zullen gaan voor 1 Solana-munt per stuk (zo’n 150 euro op het moment van schrijven), zal deels geschonken worden aan steun voor weeskinderen.

Ook Ivanka Trump, een dochter uit Donalds vorige huwelijk met Ivana Zelníčková, accepteert sinds mei vorig jaar cryptomunt Bitcoin om appartementen te huren in haar luxueuze Arte Surfside-complex in Miami.

Bedreiging voor de dominantie van de dollar

Donald Trump zelf moet voorlopig niets weten van cryptomunten zoals Bitcoin. De voormalige Amerikaanse president noemde de digitale munt geregeld “een zwendel” en riep op tot een strenge regelgeving voor crypto. Die gedecentraliseerde digitale valuta zijn volgens hem een bedreiging voor de dominantie van de dollar

Hij heeft feitelijk geen ongelijk, aangezien crypto zoals Bitcoin in theorie gemaakt zijn om de dominantie van centrale banken te breken en fiatgeld te vervangen.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20