Fed bereidt renteverhoging voor: Wall Street en Bitcoin krijgen zware klappen

Amerikaanse aandelen wankelen en de gehele cryptomarkt kreeg een opdoffer nadat de Federal Reserve hintte dat de rente binnenkort kan stijgen.

De Amerikaanse Federal Reserve heeft gisteren tijdens zijn beleidsvergadering besloten plannen te ontvouwen om de hoeveelheid obligaties die ze bezit te verminderen. De beweegreden hiervoor was uiteraard de bezorgdheid omtrent de stijgende inflatie. Leden van het bestuur zeiden ook dat de Amerikaanse arbeidsmarkt een volledige tewerkstelling benadert. Volgens notulen die woensdag werden vrijgegeven, zal de centrale bank daarom weldra de rente verhogen, rapporteert zakenzender CNBC.

Hoewel er geen uitspraak werd gedaan over het exacte tijdstip waarop de Fed zal beginnen met het afbouwen van de bijna 8,3 biljoen dollar aan schatkistpapier en door hypotheek gedekte waardepapieren die ze bijhoudt, leek dit proces vermoedelijk in de eerste maanden van 2022 te zullen starten. 

Kort gezegd: De Fed is van plan om te stoppen met massaal geld bij te drukken en wil het duurder maken om te lenen om de economie te stabiliseren en de stijgende inflatie in toom te houden.

Angst op de markten

Het nieuws over de plannen van de Fed werd met enige angst ontvangen op zowel de aandelenmarkt, als door cryptobeleggers. De Dow Jones sloot gisteren bijna 1 procent lager na gisteren een record te hebben gevestigd. De Nasdaq kende een nog steilere daling en verloor in totaal zo’n 3,3 procent. De S&P 500, een aandelenindex van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven naar marktkapitalisatie, verloor op het moment van schrijven 1,9 procent in waarde. 

In de wereld van cryptomunten, een markt die nog steeds geregeld correleert met aandelen en bovendien geen sluitingsuur kent, is de impact van de aankondiging van de Fed aanzienlijk. Bitcoin, de grootste cryptomunt volgens marktwaarde, koerste 7 procent lager in de laatste 24 uur. Ether, de hoofdmunt van Ethereum, moest een prijsdaling van bijna 10 procent noteren. Solana, de vijfde grootste cryptomunt, diende een waardedaling van 11 procent te incasseren.

Chaos in Kazachstan weegt zwaar op Bitcoin

Verschillende crypto-experten wezen op de wijdverspreide internetstoringen in Kazachstan als een bijkomende reden voor de bloedrode cryptomarkt.

Het land, dat sinds gisteren geteisterd wordt door hevige protesten tegen torenhoge energieprijzen, is namelijk nummer twee wat betreft het delven naar Bitcoins. Enkel de VS kent een groter aantal actieve miners.

Dat komt omdat een groot aantal Chinese miners naar Kazachstan trok nadat Peking in de tweede helft van 2021 een verbod op het delven naar digitale munten had uitgevaardigd.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.