Eerste renteverhoging ECB nog ver weg: waarom Lagarde het voorbeeld van de Fed niet volgt

Het is onwaarschijnlijk dat de Europese Centrale Bank de rente in 2022 zal verhogen, zo herhaalde voorzitter Christine Lagarde donderdag in een toelichting op het rentebesluit. Daarmee kiest de ECB voor een andere koers dan de Fed en de Bank of England.

“Het aangekondigde besluit van de ECB is vrij dovish“, oordeelt econoom Carsten Brzeski van ING, zeker gezien de hawkish inflatieverwachtingen die de ECB donderdag vrijgaf. Doves of “duiven” zijn voorstanders van een soepel geldbeleid, terwijl hawks of “haviken” liever een strak monetair beleid met renteverhogingen zien.

Ruim 3 procent inflatie in 2022

In september ging de ECB uit van een inflatie van 2,2 procent in 2021, in de nieuwe ramingen is dat 2,6 procent. In 2022 loopt de inflatie verder op, naar 3,2 procent. Drie maanden geleden rekende de ECB voor komend jaar op een inflatie van 1,7 procent. Maar ondanks die hogere inflatieverwachtingen, komen er geen renteverhogingen.

De Amerikaanse Fed verklaarde daarentegen volgend jaar wel de rente te verhogen. De Bank of England was beide centrale banken zelfs voor en verraste de markten donderdag met een renteverhoging van 15 basispunten naar 0,25 procent. De Bank of England heeft zich daarmee een havik getoond, vindt beleggingsstrateeg Jorn Veeneman van Van Lanschot Kempen.

Eurozone versus VS

Lagarde benadrukte dat het moeilijk is om de eurozone te vergelijken met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Alle drie bevinden zich in verschillende fases van de economische cyclus en komen ook van een ander startpunt.

“Men kan niet aannemen dat als er iets bij de Fed gebeurt, dat de ECB dit ook doet”, vindt Lagarde.

Volgens beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen heeft de ECB een moeilijker besluit te nemen dan de collega’s van de Fed. De economische groei is daar sterk, de inflatie hoog en breed gedragen en de arbeidsmarkt krap.

“Het plaatje in de eurozone ligt genuanceerder. Ook hier is de inflatie fors opgelopen, maar dat komt voor de helft door hogere voedsel- en energieprijzen, waar de ECB geen controle over heeft. De loondruk is gematigd en de groei staat onder druk richting het eind van het jaar door de delta en omikronvariant, coronamaatregelen en problemen in de aanvoerketen”, aldus Van Leenders.

Geen eensgezindheid

Lagarde onderstreepte in haar toelichting dat de onzekerheid vraagt om flexibiliteit in het monetaire beleid. Er is wel geen eensgezindheid. Volgens Lagarde werden de donderdag aangekondigde maatregelen door een meerderheid van het bestuur van de ECB gesteund, maar waren sommige beleidsmakers het niet eens met een aantal van de maatregelen.

Meer