Federal Reserve kondigt versnelde afbouw van steunprogramma aan: 3 renteverhogingen voor 2022

De Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) heeft woensdag aangekondigd haar economische steunmaatregelen af te bouwen. Daarmee gaat de Fed sneller dan verwacht op de rem staan. Zo zou de centrale bank tegen maart ophouden met de aankoop van obligaties en staan in 2022 tot drie renteverhogingen gepland.

De inflatie in de Verenigde Staten kent de afgelopen maanden absolute recordhoogtes. In november kwam de jaarlijkse inflatie op 6,8 procent te staan. Daarmee bereikte de inflatie zijn hoogste peil sinds 1982. Economen keken daarom vol verwachting naar een reactie van de Federal Reserve om die geldontwaarding tegen te gaan. Na een periode van twijfel lijkt de Fed nu de knoop te hebben doorgehakt: er komt een einde aan het stimulusprogramma.

Afbouw van obligatie-aankopen

Het stimulusprogramma van de Federal Reserve zal sneller afgebouwd worden dan eerst gepland. Om de economie te stimuleren kocht de Fed elke maand een bepaalde hoeveelheid obligaties aan, op die manier pompte de centrale bank geld in de economie. Maar de economische groei na de coronacrisis doet het een pak beter dan verwacht en de werkloosheidscijfers in de VS gaan ook de goede richting uit. De centrale bank was daarom al begonnen met de afbouw van dit programma, en kocht elke maand met 15 miljard dollar minder obligaties aan.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) had reeds aangekondigd dat dit tempo nog steeds te laag ligt om de stijgende inflatie tegen te gaan. Daarom wordt dat bedrag nu verdubbeld, aan dit tempo zal het opkoopprogramma volgens schattingen tegen maart volledig stopgezet worden.

Renteverhoging

Naast de extra snelle afbouw van het opkoopprogramma, verwacht de Fed in 2022 dat ze drie renteverhogingen zal doorvoeren. In september lag die verwachting op slechts één verhoging in 2022. Momenteel ligt de rente dicht bij nul, dat is ook een manier om de economie te stimuleren. Leningen worden aangemoedigd, maar spaarders zien hun geld in rook opgaan. Nu de inflatie zo toeneemt, stelt de Federal Reserve de plannen bij.

Tot voor kort geloofde Fed-topman Jerome Powell nog dat de hoge inflatie een tijdelijk fenomeen was. Daar is Powell duidelijk op teruggekomen. Ook in Europa worden maandelijks inflatierecords gebroken, maar ECB-topvrouw Christine Lagarde blijft ervan overtuigd dat het om een tijdelijk fenomeen gaat. In november liet Lagarde nog weten dat er geen renteverhogingen op de agenda stonden voor 2022.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20