Nieuwe werkloosheidsaanvragen in VS op laagste niveau sinds 1969

De nieuwe werkloosheidsaanvragen in de Verenigde Staten zijn vorige week gedaald tot het laagste niveau in meer dan 52 jaar. Ze liggen onder het gemiddelde niveau van voor de pandemie en zijn volgens de Wall Street Journal een “mijlpaal in het herstel van de arbeidsmarkt”.

Het aantal nieuwe aanvragen voor de week die eindigde op 20 november bedroeg 199.000, “een aantal dat niet meer opgetekend werd sinds 15 november 1969, toen het aantal aanvragen 197.000 bedroeg”. Cijfers in het meest recente rapport van het Labor Department liggen ook een pak lager dan de schatting van 260.000 en de 270.000 van de vorige week.

“De claims gaan de goede kant op en geven een positief signaal af over de arbeidsmarkt”, zegt econoom Rubeela Farooqi in de WSJ. “Bedrijven zijn huiverig om werknemers te laten gaan te midden van een ernstig tekort aan arbeidskrachten.”

Seizoensgebonden schommelingen?

Anderen tonen zich voorzichtiger. Econoom Lou Crandall meent dat de “groter dan verwachte daling” te maken heeft met “de manier waarop de overheid de ongefilterde gegevens aanpast voor seizoensgebonden schommelingen”.

“Dit is puur een vertekening door seizoensfactoren. Veel ervan zal volgende week veranderen”, aldus Crandall. Het maandelijkse banenrapport van het Labor Department, dat volgende week wordt vrijgegeven, moet meer licht werpen op de complexe dynamiek van de arbeidsmarkt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20