Crypto onder druk: Bitcoin verloor al 40 procent waarde sinds piek in november

Beleggers die rond de koerspiek in november 2021 in Bitcoin gestapt zijn, kijken door de recente dalingen tegen fors waardeverlies aan.

De populairste cryptomunt zakte vrijdagochtend tot ruim 41.000 dollar, wat ongeveer 40 procent lager is dan de piekkoers van 69.000 dollar op 10 november.

De koers van Bitcoin staat al enkele weken onder druk. De recentste daling wordt toegeschreven aan de notulen van de Amerikaanse centrale bank, die hintte op sneller dan verwachte renteverhogingen. Het valt analisten op dat de cryptomunt almaar vaker reageert op de beweegredenen die ook de aandelenmarkten beïnvloeden.

Maar er is ook een specifieke reden voor de jongste koersval: door de onrust in Kazachstan, een belangrijk land voor het “minen” (transactieverificatie en nieuwe productie) van de cryptomunt, ligt het internet daar plat en staat naar schatting 15 procent van de wereldwijde delvingsactiviteit plat.

Ether

Bitcoin sleurt ook de andere grote cryptomunten mee omlaag. Nummer twee Ether (Ethereum) piekte op 8 november, op 4.812 dollar en zakte vrijdag naar 3.200 dollar, wat ongeveer 33 procent lager is dan dat toppunt. Tegenover een jaar geleden blijft de balans wel nog altijd heel positief, met een koerswinst van ruim 160 procent.

De jaarwinst voor Bitcoin daarentegen is bijna verdampt. Een Bitcoin was een jaar geleden ongeveer 40.800 dollar waard.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.