Tientallen doden bij protesten in Kazachstan, Rusland stuurt militairen

De ongeziene burgerprotesten in Kazachstan gaan verder. De economische hoofdstad van het land, Almaty, vormt sinds zondag het epicentrum van de protesten. Ondertussen zijn er zowel bij de protesteerders als bij de politietroepen tientallen doden gevallen. De Collectieve Veiligheidsverdragsorganisatie (CSTO) – een militair bondgenootschap onder leiding van Rusland – heeft militaire steun aan de regering beloofd.

Kazachstan gaat de vijfde dag in van een nationale protestgolf. Tijdens de betogingen zijn ondertussen tientallen burgers omgekomen, ook bij de politietroepen zijn tientallen doden gevallen. De protesteerders slaan in verschillende steden aan het plunderen, bestormen en vernielen overheidsgebouwen en stichten brand. Ook een woning van de president werd in brand gestoken.

Rusland stuurt troepen

De Kazachse regering slaagt er op zichzelf niet in de orde te handhaven. Daarom heeft president Tokajev de hulp ingeroepen van Rusland. Die heeft ondertussen gereageerd door een troepenmacht van de CSTO naar Kazachstan te sturen.

De CSTO is een militair bondgenootschap tussen Rusland en enkele voormalige Sovjet-staten, waar Kazachstan, Armenië, Kirgizië, Tadzjikistan en Wit-Rusland lid van zijn. Het Russisch ministerie van Defensie verspreidde alvast beelden van de eerste Russische militairen die richting Kazachstan trekken.

De Russische inmenging doet alvast zorgen oplaaien over hoe Kazachstan opnieuw zeer afhankelijk wordt van Rusland.

“Tokajev is nu volledig afhankelijk van Poetin om te overleven. Net zoals Loekasjenko in Wit-Rusland. Moskou zal het land tot toegevingen forceren: olie en gas exporten langs Rusland laten voeren, erkenning van de Krim, sterkere integratie met de EEU (Euraziatische Economische Gemeenschap, red.) en moeilijkere relaties met Turkije en het Westen”, reageert Luke Coffey van de Amerikaanse denktank Heritage op Twitter.

Uraniumprijzen omhoog

Als een gevolg van de protesten schieten de uraniumprijzen de hoogte in. Kazachstan staat in voor ongeveer 40 procent van de wereldwijde productie van uranium, dat gebruikt wordt in kernreactoren. De prijs voor ongeveer een halve kilo uranium steeg op woensdag met 8 procent.

Het Centraal-Aziatische land is enorm rijk aan grondstoffen en is een van de grootste uitvoerders van olie, aardgas en steenkool in de regio. Het conflict in het land kan grote gevolgen hebben voor de levering van deze essentiële grondstoffen.

Ongenoegen met de overheid

De protesten in Kazachstan begonnen uit ongenoegen met de toegenomen brandstofprijzen, maar ontaardden in een uitbarsting van volkswoede tegen de overheid. Kazachstan wordt sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie als autoritaire staat bestuurd.

De protesteerders eisen daarom dat voormalig president Noersoeltan Nazarbajev, de jarenlange autoritaire machthebber, en huidig president Kassim-Jomart Tokajev zich volledig terugtrekken uit de politiek.

(evb)

Meer