Als je een favoriete seizoen mag hebben… dan is het toch zeker de “lente”! Nieuw leven, de eerste bloemen, De eerste terrasjes waar je uren op kan blijven zitten tot je voeten en handen het dan toch uiteindelijk te koud hebben. Eindeloos palaveren en de zon stilletjes aan zien weggaan, dat gaat gepaard met wit en pit. Betaalbare witte opties, dat gaan we tasten!
In mijn zoektocht naar de lente ben ik mijn kelder in gedoken. Lente gaat immers ook gepaard met lenteschoonmaak. Dat is voor de kelder niet anders. Het werd dringend tijd dat er ruimte gemaakt werd om nieuwe vondsten aan te kopen.
De oude keldervondsten brachten mooie herinneringen naar boven. Niet alleen bevallige wijnen maar ook prachtige mensen kom je op wijntrips tegen.
1. Didier Demoget – Cuvée Spéciale – chardonnay – pinot noir – pinot blanc
Prijs: 15 euro
Noot van de redactie: enkel bij de wijnboer te bestellen
Plof, een champagne om mee te beginnen. Niets gaat boven de geur van een prettige champagne. Bij deze fles is het codewoord: “vertrouwd”. Een boeket aan appelen van het iets rijpere soort maar toch niet te overrijp. Daarnaast zit wat brioche en ook iets warm valt te ontwaren in de neus. Ik denk spontaan aan een vriend of vriendin die je wil omarmen. Vriendschap boordevol vertrouwen, zo kan je dat poëtisch omschrijven.
Didier is alvast geen commerciële ingestelde man. Hij hangt graag wat op café in L’Epicurien, op zondag op het dorpsplein in Trigny. Al kwam hij na een lichte aarzeling toch mee naar zijn huis. Belgen weigeren zou toch not done zijn. Wij zijn goed voor de vijfde plaats in de ranking van landen die het meest champagne aankoopt. 10,3 miljoen flessen werden er aan Belgen verkocht. De Verenigde Staten voeren de ranglijst aan met 34,1 miljoen flessen. Maar wie even doorrekent, weet heel goed dat ons bewonersaantal een pak lager ligt dan het aantal mensen dat in de Verenigde Staten woont. Een Belg drinkt graag een “coupe”.
Appel, stekelbes, frisse zuurtjes… dat zijn de eerste aanzetten in de mond. Daarna wordt deze champagne voller in de mond. Het is geen frisse wind, maar een zwoele wind. Plakken doet ze echter niet en alles blijft sprankelen fris in de afdronk. Hier krijg je veel waar voor je geld.
2. 2019 – Haart – Riesling Goldtröpfchen Kabinett – Piesporter
Prijs: 14 euro
In de neus is dit een frisse lentebries. Groene appels gemixt met mineraliteit. Rechttoe rechtaan, geen verrassingen in de neus. Qua kleur is dit ook een iets blekere wijn. Deze is 2 jaar jonger dan de volgende Riesling die we gaan proeven.
Een explosie van fruit in de mond met zuurtjes op het eind in de afdronk.
De zoon zet het standaardwerk van zijn vader verder, maar gaat daarbij op zoek naar zijn eigen identiteit. Daaruit ontstaan er veel specialere en exclusievere dingen. Sowieso aromatische wijnen op basis van deze druif. Afhankelijk van de hoogte van de stokken wordt de smaak anders en dat kan op heel kleine percelen zijn. Daardoor hebben de wijnboeren in de streek immens veel mogelijkheden om verschillende wijnen te produceren met telkens een andere toets.
In de smaak is dit eerder een Riesling die mensen verwachten, maar over het algemeen is dit een heel goede Riesling. Een Riesling die dat typische zoete heeft maar nooit plakkerig wordt. Op het einde trekt deze zelf nog fris en heeft daardoor een middellange afdronk. Iemand die iets lief, zacht in je oor komt fluisteren, zo proeft deze klassieke Riesling.
Zo’n fles blijft niet lang staan, al zal dit voor wie graag echt droge wijnen drinkt of fans van sterke zuren niet kunnen bekoren. Het zoetje is heel expressief in de mond. Dit gaat richting appelsienzeste en honingtoetsen. Een toastje met paté gaat goed bij deze leuke wijn, en het alcoholgehalte is ook een absolute must, slechts 8,5 procent.

3. 2017 – Martin Mullen – Riesling Kabinett – Traben-Trarbach
Prijs: 11 euro
Ai. Het begint niet goed. De kurk zit vast. Mijn assistente faalt bij het openen van deze fles. Ik ben verplicht als hoofdsommelier het over te nemen. 1ste trek, 2e trek en open. Niet dat ik zelf het grootste talent heb om flessen op een deftige manier te openen. Het is en blijft toch een kunst.
In de neus is dit overduidelijk een Riesling. Frisse toetsen, appel, onrijpe peer, met silex in de ondertoon en een petroleumachtige ondertoon. De kleur gaat al naar een donkerdere gelige kan. Deze Riesling is tenslotte al wel wat ouder. Een goeie 5 jaar na de botteling zijn er quasi geen tranen, maar dat ligt aan het lage alcohol gehalte. Met een alcoholpercentage van 11 procent is er geen overdaad aan alcohol.
In de smaak vallen meteen de frisse toetsen op. Zuren manifesteren zich heel erg maar tegelijk met een subtiliteit die evenwicht geeft aan de wijn. Mocht ik dit enkel een evenwichtige wijn noemen, dan doe ik de wijnmaker oneer aan. Karaktervol, dat is zeker een term die op deze wijn plakt. Vooraan op de tong zit een sprankeltje en als je glas wat opwarmt geeft dit een vollere beleving in de mond, al blijft de sprankel wel behouden. Denk alsjeblieft niet aan een volle filmende witte Chenin blanc als ik spreek over dat vollere. Er gaat heel veel subtiliteit gepaard met frisheid in de ietwat oudere Riesling.
Dit is de meest interessante wijn die we gaan tasten. Ze houdt je ook nog lang bezig in de afdronk. Drink dat met rauwe vis en je hebt een hemelse avond.
Martin drinkt gretig zijn flessen mee tot zijn vrouw er op komt wijzen dat er nog werk te doen is. De spanning die in zijn wijn zit, is ook een stuk aanwezig in zijn familiebedrijf. Hij kwam niet voor niets op een bepaald moment in conflict met zijn vader omdat hij graag zijn eigen ding doet. Zijn eigenzinnigheid komt als een beloning voor wie niet steeds het conventionele opzoekt. Zelfden zo lyrisch geweest over een wijnbezoek.

4. 2019 – Domaine D’Anthony – Chablis Premier Cru – Les Montmains – Chardonnay
Prijs: 12 euro
Noot van de redactie: enkel bij de wijnboer te bestellen
Omdat je nooit na één keer mag opgeven, heb ik mijn assistente opnieuw laten proberen om de fles te ontkurken. Oefening baart kunst. Dat blijkt ook echt: er gingen slechts enkele druppels wijn verloren doordat er zo enthousiast gezwaaid werd met de fles bij de finale ontkurkingsbeweging.
Een goudgele wijn met groene toetsten: asperges, grassen, acacia… en tegelijkertijd zit er iets muf in de geur. En bizar genoeg zit er ook wat nectar naast als zoete toets. Een correcte alcoholgraad van 12,5 procent en een wijnmaker die niet graag van grote sier houdt. Een grote schuur, wat proeven, en klaar voor verkoop.
Dit is een Premier Cru, onderdeel van de bekende classificaties die gelden in de Bourgogne. Wat meer snobisme in het wijn maken zal je er zeker vinden maar dat biedt ook een garantie op een bepaalde smaak. Een top Premier Cru zou ik dit niet noemen maar Bourgogne is zodanig duur geworden, dat het wel eens leuk kan zijn om een Chablis te drinken die gewoon correct is.
Vol en filmend in de mond maar ook wat plomp. Ik zou het een gezette wijn noemen die weinig subtiel open bloeit in de mond. Op het einde heb je een iets alcoholische ervaring. Tijdens een feestmaal zou ik dit nooit schenken maar zeker wel op een terras. Ideaal om de warme zonnestralen op je snoet te voelen. Eerder een wijn om te degusteren op een al warmere lentedag dan op een frisse lentedag waar de eerste zonnestralen nog maar komen piepen. Laat het slaatje met geitenkaas erbij u smaken.
De neus gaf andere verwachtingen en leek een frissere wijn met meer zuren te voorspellen. Sinaasappel en wat pompoenzeste zat er in maar in de afdronk neigde dit toch naar een iets bittere nasmaak. Dat verrassende effect zoals in de geproefde Rieslings zal je in deze wijn niet vinden maar ze doet wel wat ze moet doen.
5. 2021 – Ellevin – Chablis Premier Cru – Vaucoupin – Chardonnay
Prijs: 12 euro
De vorige Premier Cru verbleekt in het niets met deze. Duits filosoof en toneelschrijver Friedrich von Schiller omschrijft de lente met deze woorden: “De fantasie is een eeuwige lente.” Wat voor de lente geldt, geldt nog meer voor deze perfect gemaakte wijn. Als een Chablis wordt omschreven als droog, fris en fruitig, dan heeft deze alles van het voorgaande.
Toetsen van nectar in de neus, frisse tinten zonder over te gaan tot het wat muffe die de vorige Chablis had. Absoluut veelbelovend in frisheid die doet denken aan steenfruit meer bepaald witte nectarine maar geen typische Chardonnay geur die vol en pompeus kan zijn. Bij een test blind proeven haal je deze wijn er niet zomaar uit als een wijn die gemaakt is van Chardonnaydruiven. Dat ligt aan het feit dat Chablis na de eerste rijping in eiken vaten van maximaal 6 jaar oud, verder rijpt in stalen vaten. Vandaar dat je er geen typische houtgeuren in terug vindt.
Werkelijk een zeer expressieve mond waarbij een fris lentegevoel blijft hangen. Heel fris in de aanzet, wat je ruikt komt ook tot uiting op de tong. Tegen het einde zit een zoetje maar absoluut niet overheersend. Dit is een jonge fles uit 2021 en nu perfect op dronk. Dit neigt naar de perfectie voor wat je wenst op je terras, een mooie wijn met de juiste balans. Absoluut een topper, en zeker niet te duur.
