Tiense Suiker gaat alcoholgel produceren

De Belgische suikerproducent Tiense Suiker gaat vanaf maandag, naast de normale suikerproductie, ook alcoholgel produceren.

De vraag naar suiker is de laatste weken geëxplodeerd. Het is dus niet zo dat de Tiense Suikerraffinaderij zonder werk zit. Maar het bedrijf heeft ook de knowhow en machinerie om desinfectiegel te produceren.

2.000 liter

‘Onze teams hebben de afgelopen dagen enorm hard gewerkt en de tests zijn overtuigend: vanaf maandagochtend produceren we desinfecterende gel op basis van ethanol uit tarwe en bieten. De eerste 2.000 liter worden aan het eind van de dag gebotteld’, zegt Guy Paternoster, CEO van de Tiense Suikerraffinaderij.

Tiense Suiker zal de productie van de gel langzaam maar zeker opdrijven. Die wordt overigens gratis geleverd aan ziekenhuizen. Er is al vraag gekomen uit het ziekenhuis van Tienen en rusthuizen in Wanze.

Voedingsindustrie

Maar hospitalen en rusthuizen zijn niet de enige plaats waar desinfecterende gel hoogdringend is. Ook de eigen medewerkers in de voedingsindustrie krijgen er, om hun eigen gezondheid te beschermen.

In eerste instantie zal de Tiense Suikerraffinaderij de faciliteiten in Wanze, BioWanze, gebruiken. Als de overheid het licht op groen zet voor een hogere productie, komt ook de site in Oostkamp in het zicht.

Europa

Niet alleen in Wanze en Oostkamp worden suikerraffinaderijen ingezet voor de productie van desinfectiegel. Ook andere Europese sites van Südzucker, waaronder de Tiense Suikerraffinaderij valt, gebruiken hun ethanol voor agrobrandstoffen nu eerst voor desinfecterende gel.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20